Monitorizare inRoman.ro: Viorel Stan vrea o lege pentru susținerea familiilor monoparentale

de | 03/02/2019 | Administrație, Județean, Monitorizare parlamentari

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Viorel Stan (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR). 
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară septembrie 2018 – ianuarie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a muncii realizate de reprezentanții noștri în Legislativul României

Viorel Stan, deputat PSD, este membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport și membru în grupurile de prietenie cu Bulgaria, Columbia și Coasta de Fildeș.

Activitatea deputatului Viorel Stan în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2018:

  • are 2 luări de cuvânt;
  • a făcut 15 declarații politice;
  • are 9 de propuneri legislative inițiate;
  • a adresat 2 întrebări și interpelări;
  • are 13 comunicate sau declarații de presă;
  • a votat de 387 de ori (vezi aici cum a votat pentru fiecare proiect în parte)
  • raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de peste 65%.

O propunere legislativă semnată de Viorel Stan se referă la sprijinirea familiei monoparentale. Această lege care, în viziunea inițiatorului, ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie, propune ca o familie monoparentală să însemne și atunci când adultul este un bunic sau unchi al minorului/minorilor și dă dreptul la un ajutor social pentru familiile cu un venit mediu lunar mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară. Doar că acest ajutor ar urma să fie direct corelat de prezența la școală a minorului/minorilor. Mai exact, la cinci absențe nemotivate, acest ajutor se suspendă pentru o lună, iar la 20 de absențe nemotivate, încetează. În schimb, minorii din aceste familii care învață bine ar putea să primească și o alocație de studiu. Propunerea legislativă se află în dezbatere la Senat și va mai dura cel puțin câteva luni până la votul final.

Una dintre cele două interpelări a readus în atenție tăierile ilegale de lemn din județ. Din răspunsul primit reiese fără echivoc: Din Neamț dispar anual, în mod ilegal, mii de metri cubi de lemn.

Declarațiile de avere și interese ale lui Viorel Stan:

  • 4 terenuri intravilane în Roman (1), Cordun (2) și Dămuc (1);
  • 1 autoturism Ford Mondeo fabricat în 2008;
  • un credit bancar și un credit tip CAR ce totalizează 95.500 lei;
  • este membru al unei asociații a profesorilor;
  • este vicepreședinte PSD Neamț.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Viorel Stan în Camera Deputaților?

Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna decembrie 2018, de 10.226 lei. La indemnizație se adaugă și o diurnă, decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.

Cei care vor să-l contacteze direct pe deputatul Viorel Stan o pot face la biroul parlamentar din Piatra Neamț (în sediul PSD, din bulevardul Republicii, nr. 17), în fiecare vineri, între orele 11.00 – 14.00 și la biroul din Roman (la sediul PSD), în fiecare sâmbătă, între orele 10.00 – 13.00, sau la numărul de telefon 0746.659. 959.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.