Ce face UE pentru mine!? Finanțarea participativă

de | 04/02/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Visați să vă finanțați proiectul fără a apela la bănci, dar cu sprijinul acționarilor care v-au ales și cred în dumneavoastră? Sau sunteți un potențial investitor în căutarea unui proiect de valoare? Atunci, finanțarea participativă ar putea să vă intereseze.

Finanțarea participativă este un instrument de finanțare inovator, prin internet, care le permite antreprenorilor să ceară în mod public sprijin financiar pentru proiecte concrete. Totodată, ea le permite investitorilor să finanțeze proiecte pe care le apreciază în mod personal și să obțină un profit din aceste investiții.

Deși finanțarea participativă devine o alternativă atât de necesară la creditele bancare în Europa, nu în ultimul rând pentru întreprinderile mici și mijlocii, este de multe ori dificil pentru platformele de finanțare participativă să-și furnizeze serviciile în alte țări ale UE și chiar în propria țară. Această situație nu se datorează doar normelor naționale contradictorii din diferite țări, ci și lipsei de transparență a proiectelor și produselor financiare vândute (de exemplu, împrumuturi sau acțiuni).

Pentru a rezolva aceste probleme, Uniunea lucrează la un proiect de lege privind finanțarea participativă. Obiectivul este de a se crea un ghișeu unic pentru accesul pe piața UE, prin introducerea unui pașaport valabil în toată Uniunea. Mulțumită acestui pașaport, platformele de finanțare participativă ar trebui să respecte doar un singur set (european) de norme, indiferent dacă operează pe piața națională sau în altă țară din UE. În plus, proiectul de lege propune crearea unui regim comun de protecție a investitorilor și introducerea unui model de publicare a aspectelor-cheie, atât pentru proiectele propuse pentru investiții, cât și pentru produsele financiare vândute.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.