Nume de străzi schimbate în Horia și Cotu Vameș

de | 06/02/2019 | Administrație, Rural

Autoritățile locale ale comunei Horia și-au propus să pună mai mult în valoare numele importante ale culturii naționale ce au legătură cu localitatea de lângă Roman.

Prin urmare, două străzi din comună vor avea alte denumiri. O stradă din satul Horia, care pleacă din drumul spre Piatra-Neamț către Trifești, se va numi strada Panaite Donici. Acum, această stradă se numește Câmpului.

Acolo este un cartier relativ nou și când s-au făcut primele case i s-a spus strada Câmpului, ca o prelungire a unei străzi ce există deja. Doar că sensul de numerotare pe strada Câmpului este spre Roman. Am decis să rezolvăm această situație prin denumirea străzii Panaite Donici, în cinstea fostului ministru născut la Moldoveni, care a ctitorit biserica din Horia și care a construit primul pod peste Moldova, ce a legat localitatea noastră de municipiul Roman.

Cristian Baciu, primarul comunei Horia

O altă stradă care-și va schimba denumirea este actuala stradă a Cooperației din satul Cotu Vameș. Această stradă se va numi Otilia Cazimir, iar alegerea nu este deloc suprinzătoare: poeta sufletelor simple s-a născut și a copilărit în Cotu Vameș, într-o casă ce nu mai există acum, dar care se afla la câțiva pași de biserica veche a satului.

Decizia Consiliului Local al comunei Horia va merge spre avizare către comisia județeană de atribuire de denumiri ce funcționează în cadrul Prefecturii Neamț, după care se va face o consultare publică și ulterior se va vota hotărârea prin care se vor schimba denumirile celor două străzi. Cetățenii care locuiesc pe cele două străzi nu trebuie să-și facă griji: actele vor fi valabile cu vechile nume ale străzilor până la expirare sau la solicitarea de reînnoire.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.