Scandal pe alocațiile copiilor: care e poziția parlamentarilor nemțeni

de | 10/02/2019 | Local, Politică

Senatorii au respins o inițiativă legislativă ce aparține mai multor parlamentari, printre care și deputatul Laurențiu Leoreanu, privind majorarea alocației copiilor. Votul final va fi al plenului Camerei Deputaților, dar știrea publicată de presa centrală a inflamat opinia publică, în condițiile în care indemnizațiile parlamentarilor s-au majorat semnificativ în ultimii ani. 

Senatorii nemțeni au votat așa cum le-a dictat partidul: Emilia Arcan și Dan Manoliu au votat împotriva proiectului, Eugen Țapu a votat, fără succes, pentru. 

Reprezentanții PSD Neamț au considerat că este oportun să vină cu clarificări. 

„Proiectul depus de PNL în Parlament acum câteva zile a fost unul deficitar, scris doar pentru propagandă și cu atât de multă indiferență pentru români încât excludea de la majorarea alocațiilor categoria copiilor cu handicap cu vârste între 3 și 18 ani! Domnilor de la PNL, cu astfel de proiecte doriți dumneavoastră să construiți Romania #LucruluiBineFăcut!? Deasemenea, PNL nici măcar nu s-a obosit să calculeze impactul bugetar și să indice sursa de finanțare, proiectul fiind unul făcut pe genunchi. Un partid românesc serios nu are voie să trateze cu atâta lipsă de respect și indiferență o problemă socială de așa mare importanță pentru români, mai ales pentru cei cu probleme cum sunt minorii cu handicap de peste 3 ani, excluși de aceștia prin această propunere legislativă neresponsabilă și pur propagandistică! Amintesc faptul că PSD este partidul care a dublat anul trecut alocațiile pentru copii de la 42 la 84 de lei, a majorat ajutorul financiar pentru persoanele cu handicap, a mărit bursele studenților și a acordat gratuitate acestora pentru transportul pe cale ferată.  Actuala guvernare PSD-ALDE va crește cuantumul alocației pentru copii dar pe un proiect bine fundamentat, nu cum a fost cel de acum câteva zile, redactat într-un mod deficitar și pentru care Opoziția a insistat să intre la vot fără a beneficia de corecturile necesare.”

comunicat PSD Roman

De precizat că dublarea alocațiilor copiilor de la 42 de lei la 84 de lei s-a întâmplat în 2015, ca urmare a unui amendament depus de deputatul liberal Cristina Pocora. La momentul votului final din Camera Deputaților, o parte importantă a deputaților PSD-ALDE nu a fost prezentă în sală, astfel că amendamentul a trecut și a devenit lege. Chiar și atunci, Victor Ponta (premier la acea vreme) se plângea că inițiatorul amendamentului  nu a indicat sursa bugetară. 

În situația 2019, parlamentarii PNL au avut nu una, ci două propuneri de modificare a alocației. Guvernul le-a avizat negativ pe ambele, același vot l-a dat și majoritatea senatorilor.  Pentru una din inițiative, Guvernul a reproșat că nu au fost luate în calcul alocațiile copiilor cu handicap cu vârste între 3 și 18 ani; cealaltă propunere nu a fost avizată pozitiv, printre altele, pentru că România ar putea avea pe viitor inflație negativă, iar proiectul prevedea indexarea alocațiilor cu rata inflației.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.