Ce face UE pentru mine!? Amatorii de cumpărături online

de | 15/02/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Dacă doriți să evitați aglomerația străzilor comerciale și să vă faceți cumpărăturile online, Uniunea Europeană vă permite să comandați produse fără taxe vamale sau taxe suplimentare din alte 27 de țări ale UE. În plus, dacă locuiți în zona euro, puteți utiliza moneda dumneavoastră proprie în alte 18 țări.

Când vă faceți cumpărăturile online, normele UE vă protejează multe dintre drepturile de care dispuneți în calitate de consumator. De exemplu, aveți dreptul să primiți produsul comandat în termen de 30 de zile, iar dacă nu îl primiți până atunci, aveți dreptul să anulați comanda. Normele UE vă oferă și posibilitatea de a returna în termen de 14 zile un produs cumpărat online, fără a indica un motiv anume, chiar dacă pur și simplu nu vă place. Dacă produsul vă place, dar nu funcționează bine, puteți solicita repararea și înlocuirea lui, iar dacă problema nu se rezolvă nici așa, puteți beneficia de o rambursare sau reducere a prețului. Garanția legală pentru toate produsele este de cel puțin doi ani. Totuși, nu trebuie să uitați că, deși în primele șase luni se presupune că produsul a fost deficitar de la început, după primele șase luni dumneavoastră trebuie să îi dovediți acest lucru vânzătorului.

În câțiva ani urmează să intre în vigoare noi norme ale UE care le vor interzice vânzătorilor să vă redirecționeze automat către un magazin online destinat țării dumneavoastră (uneori, cu prețuri mai mari). Vânzătorii respectivi nu vor putea să vă ceară mai mulți bani pentru șederi la hotel, închirieri de autovehicule sau bilete pentru evenimente sportive sau festivaluri de muzică, în funcție de țara unde vă aflați. Nu în ultimul rând, Europa depune eforturi și pentru reducerea prețurilor de livrare a produselor cumpărate online în cazul în care sunt extrem de ridicate.

Link-uri utile

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.