O casă monument istoric din Roman va avea din nou frumusețea de odinioară

de | 19/02/2019 | Local, Social

O casă monument istoric din  Roman va fi restaurată de proprietarul actual. Este vorba despre „Casa Cristea Ștefănescu”, aflată în centrul vechi al orașului și care acum este sediul ApaServ, zona Est.

Compania județeană de apă și canalizare a obținut de la Primăria Roman certificat de urbanism pentru restaurare, dar reprezentanții ApaServ nu au, la acest moment, o estimare a valorii proiectului.

Ținând cont de de referatul de necesitate întocmit de inginerul din cadrul Compartimentului Tehnic a fost solicitată eliberarea unui certificat de urbanism în vederea obținerii avizelor necesare eliberării autorizației de construire pentra obiectivul „Restaurare clădire sediu Apa Serv SA“. Facem precizarea că această clădire este în patrimoniul companiei din anul 2016, iar starea acesteia încă de la preluare era precară. Important de menționat este și faptul că aceasta este înregistrată în lista monumentelor istorice din Roman, sub denumirea “Casa Cristea Ștefănescu”, iar, potrivit prevederilor Legii 422/2001, compania are obligația de a întreține, folosi și exploata acest imobil.”

– răspuns ApaServ pentru înRoman.ro

Pentru că imobilul este monument istoric, proiectul va trebui să aibă și următoarele avize și acorduri: de salubritate, de la Inspectoratul Județean în Construcții, de la Direcția pentru Cultură, expertiză tehnică. După eliberarea acestor avize se va depune documentația pentru eliberarea Autorizației de Construire.

Casa Cristea Ștefănescu, construită la 1910, este clasată în categoria B, adică monument istoric de interes local.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.