Tot mai puțini elevi în Neamț. Care este situația în comunele din zona Romanului

de | 24/02/2019 | Educație, Județean, Social

Pentru părinții ai căror copii vor intra, de la toamnă, în clasa pregătitoare urmează o perioadă destul de agitată. Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare începe săptămâna viitoare cu organizarea unor zile ale porților deschise.

Din păcate pentru învățământul nemțean, anul școlar 2019 – 2020 va însemna mai puțin de 200 de clase de pregătitoare. Mai exact, se estimează că vor fi 192,63 de clase, în care vor învăța 4.374 de elevi. În 73 dintre satele județului, copiii vor învăța în regim simultan, adică în clase în care vor fi și elevi mai mari pentru că în fiecare dintre cele 73 de situații, cadrele didactice estimează că vor fi înscriși prea puțini copii pentru a forma o clasă de sine stătătoare.

Mai grav de atât, în 42 de localități nu este trecută nicio cifră estimativă. Deci nu este exclus ca în acele sate să nu fie niciun elev care să intre în clasa pregătitoare în toamnă. Este și cazul satelor Rediu (com. Bâra), Nistria și Slobozia (com. Boghicea), Iucșa (com. Bozieni), Tabăra (com. Icușești), Recea (com. Ion Creangă) sau Todireni (com. Stănița).

La polul opus, în Horia și Cotu Vameș vor fi 47 de copii ce urmează a intra în clasa pregătitoare, 66 la Săbăoani și Traian, 75 la Tămășeni și Adjudeni,, 70 în satele comunei Valea Ursului. La Roman se estimează că vor intra în ciclul primar 457 elevi.

Conform unui studiu realizat la nivel național, trendul de scădere a populației școlare din Neamț se va menține și în următorii ani, urmând a scădea, până în 2060, cu aproximativ 27%.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.