Constructorul depozitului Lidl, amendat de Garda de Mediu

de | 27/02/2019 | Economic, Local, Social

Noul depozit logistic al Lidl de la Cordun este aproape gata, ritmul lucrărilor a fost alert, interviurile pentru angajare au avut loc la începutul lunii, totul pare să fie făcut… nemțește. Mai puțin partea în care vine vorba despre respectarea normelor de protecția mediului. Constructorul s-a gândit să scape de deșeurile de pe șantier fără a mai plăti pentru ridicarea și colectarea separată a acestora. Dintr-o filmare trimisă către redacție de un cititor al inRoman.ro se observă cum o cantitate deloc neglijabilă de gunoaie amestecate este arsă chiar lângă depozitul aflat în construcție. Romașcanii care circulă prin zonă spun că au văzut de mai multe ori fum dens dinspre acel șantier. Gunoaiele ardeau ore întregi fără ca acestu lucru să fie observat de autorități sau de beneficiar.

Am cerut un punct de vedere atât autorităților care se ocupă de protecția mediului în județ, cât și companiei Lidl. Ca urmare a sesizării noastre, comisarii Gărzii de Mediu au mers la depozitul Lidl și au descoprit urmele deșeurilor amestecate și apoi incendiate

În sarcina Concret Construct AG SRL (n.r. – constructorul general al depozitului) s-au stabilit măsuri cu termene de realizare pentru respectarea legii privind regimul deșeurilor, cu caracter permanent și eliminarea deșeurilor din zona de nord-est a obiectivului (zona unde au fost incendiate deșeuri) printr-un operator autorizat. Pentru neconformitățile constatate s-a aplicat sancțiunea de amendă în cuantum de 40.000 de lei.”

– răspuns Garda de Mediu Neamț

Compania Lidl a transmis că situația le-a fost adusă la cunoștință ca urmare a amenzii primite de constructor de la Garda de Mediu.

Regretăm că acest incident s-a petrecut pe șantierul unui proiect construit pentru Lidl. Contractele pe care le încheiem cu antreprenorii generali în vederea construcției unor clădiri pentru compania noastră includ și o serie de reguli stricte de protecție a mediului, aliniate cu legislația în vigoare. Din păcate, în acest caz particular, aceste prevederi au fost încălcate. Pentru a ne asigura că asemenea situații nu se vor repeta, vom lua imediat o serie de măsuri concrete, printre care:

  • sancționarea antreprenorului general conform contractului;
  • trimiterea unei notificări oficiale către constructor în care cerem creșterea frecvenței cu care sunt eliminate deșeurile de pe șantier, cu stricta respectare a legislație în vigoare aplicabilă în domeniu;
  • sporirea numărului de vizite în vederea verificării modului în care au fost separate și eliminate deșeurilor la două pe săptămână, pe lângă vizitele de rutină;
  • reșcolarizarea personalului firmei de construcții privind colectarea selectivă și eliminarea deșeurilor din șantier, în acord cu prevederile legale și cu o bună conduita pentru respectarea mediului.”

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.