VIDEO: Aplauze și claxoane la protestul pentru autostradă de la Roman. Și un polițist în prim-plan

de | 15/03/2019 | Actualitate, Local, Mișcare Civică

Protestul pentru autostradă de la Roman a avut de toate: protestatari, claxoane de încurajare sau nu, opozanți și un polițist de la Rutieră care a încercat să-l împiedice, dar care a terminat prin a schimba tabăra.

Protestul a început timid cu mai puțin de 10 protestatari, echipați cu tricouri personalizate și foi A4 pe post de manifest, care au început la ora 15 fix să traverseze strada în mod continuu pe o trecerea de pietoni din centru. Printre ei, deputatul Iulian Bulai înarmat cu un tricolor. La început șoferii au așteptat ușor nedumeriți și s-au auzit unele claxoane răzlețe. La câțiva metri de trecerea de pietoni, câțiva șoferi s-au alăturat protestului oprind pe dreapta cu avariile puse. Unul dintre ei a stat chiar în intersecția de la Primărie în timp ce semaforul își schimba culorile monoton.

Apare în scenă polițistul „literă de lege”

Nu atât de monotonă a fost situația pe trecerea de pietoni. Cu un sunet de sirenă specific, la scurt timp de la începerea protestului a apărut Poliția. Printre protestatari deja se simțea un ușor sentiment de descurajare; alții, mai curajoși, erau hotărâți să continue: „Pe trecerea de pietoni nu are ce ne face„. În vociferările protestatarilor, polițistul a încercat să le facă loc mașinilor enunțând principiul „nu aveți voie să blocați traficul” și „ceilalți au drepturi și ei„. Primul luat în colimator a fost deputatul Iulian Bulai, care a fost împins de polițist, omul legii încercând a-l împiedica pe Bulai să mai traverseze. Un gest destul de brutal, dar nu cel mai brutal: un alt protestatar a fost întors din drum după ce a fost smuncit de mână de același polițist. Dintre protestatari s-a auzit remarca „domnul polițist nu dorește autostradă„.

Între timp, mai mulți romașcani care treceau prin zonă s-au alăturat protestului, numărul celor care traversau permanent fiind de aproximativ 30.

Vazând că nu are sorți de izbândă, poțițistul a răbufnit pe colegul de echipaj care rămăsese în mașină: „Dă drumul la rampă și dă-te jos! Stai în mașină?!” De pe trecerea de pietoni au început scandările: „vrem autostrăzi„, „jos PSD-ul„. Din coloana de mașini claxoanele s-au întețit, de data aceasta ca metodă de încurajare la adresa protestatarilor și revoltă la adresa polițistului. Colegul polițistului, care între timp parcase mașina și coborâse din automobil, a fost felicitat de cei din jur pentru atitudine.

Polițistul pare că trece de partea protestatarilor

Un bătrân supărat că e blocat în trafic a coborât de la volan și l-a apotrofat pe polițist (cel care se contrase mai devreme cu protestatarii): „Dumneavoastră dacă sunteți aici trebuie să dirijați circulația„. Brusc, polițistul pare să fi schimbat tabăra: „lasă mașina acasă și vino și protestează” i s-a adresat acesta, în timp ce mai mulți participanți la trafic îl apotrofau pe bătrânul anti-protest. Pe margine, o mulțime de privitori filmau cu telefoanele.

Puțini au fost șoferii care din diverse motive au întors și au căutat o rută ocolitoare, cei mai mulți așteptând răbdători timp de 15 minute, interval în care doar două ambulanțe au fost lăsate să treacă.

Finalul a fost cu happy-end: la ora 15 și 15 minute fix protestatarii s-au retras pe trotuare aplaudându-i pe șoferii răbdători, aceștia răspunzându-le cu un cor de claxoane.

Romașcanii nu au protestat doar în centrul orașului. Cei care lucrează sau dețin firme în zona industrială a Romanului au ieșit pe E85 cu afișe și au protestat pașnic pentru construirea de autostrăzi.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.