VIDEO: Mai multe ONG-uri îndeamnă la boicotarea companiilor care sponsorizează televiziunile ce răspândesc fake-news

de | 17/03/2019 | Mișcare Civică, Național

Mai multe ONG-uri și grupuri civice din România au dat publicității un comunicat, însoțit de material video, în care trag atenția asupra răspândirii fake news prin intermediul anumitor televiziuni și acuză companiile care plătesc reclamă la aceste televiziuni că sunt direct răspunzătoare prin încurajarea unui comportament ne-etic și lipsit de deontologie profesională.

Materialul video vine cu exemple clare de știri false distribuite de televiziuni, iar la final (minutul 6:45) prezintă o listă a companiilor care au cumpărat spațiu publicitar de la televiziunile acuzate. Prin vocea actorului Victor Rebengiuc, românii sunt îndemnați să nu mai cumpere produsele și serviciile la care se face reclamă pe respectivele canale sau care comercializate de respectivele companii.

Ultimii 2 ani au văzut o explozie de manipulare, fake news și discursul urii propagată mai ales de două dintre stațiile de știri din țară: Antena 3, parte a grupului Intact aparținând de facto familiei condamnatului Dan Voiculescu și România TV, televiziunea controlată de urmăritul penal și fugarul Sebastian Ghiță.

Cele două stații s-au remarcat în peisajul și așa murdar al presei românești prin frecvența și virulența atacurilor la adresa unor personalități, instituții sau grupuri de activiști, atacuri rămase complet nesancționate de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în ciuda numeroaselor sesizări făcute de către cetățeni.

Deși există o lege a audiovizualului și chiar și un Cod Deontologic al Jurnalistului, deși CNA are instrumente ca să amendeze abaterile din ce în ce mai numeroase sau grosolane ale celor două televiziuni, legislația nu este implementată și autoritățile închid, iresponsabil, ochii.

Iresponsabil pentru că societatea românească e ruptă în două de discursul urii practicat de cele două televiziuni.

Grupul organizațiilor semnatare ale acestui comunicat refuză să asiste neputincios la degradarea discursului public și la semănarea urii și minciunii.

Realizând că degeaba așteptăm statul român să aplice legislația, că nu este timp de balet birocratic, că trebuie să găsim o soluție singuri, vă cerem să ne veniți alături.

Voi, companiile care difuzați publicitate pe aceste canale TV, respectați-vă consumatorii și etica de brand și nu alegeți Atena 3 și România TV pentru a vă promova produsele. Dacă aveți reclame acum pe aceste posturi, vă rugăm să le retrageți.

Voi, jurnaliștii, scrieți când cele două posturi emit dezinformări pe post și ajutați-ne cu fact-checking să le combatem. 

Voi, personalitățile calomniate și înjurate în emisiunile Antena 3 și România TV, nu mai închideți ochii atunci când vi se încalcă dreptul la propria imagine. Nu înseamnă că vă băgați în troacă și, deci, o să vă mănânce porcii ci este, din contră, igienic să faceți plângeri penale și la CNA.

Sună poate patetic, dar schimbarea va veni din efortul nostru concentrat. 
Pentru a susține afirmațiile, atașăm acestui apel public câteva exemple de fake news, propagandă, discursul urii sau pure jigniri emise de către cele două posturi TV în discuție.

Știm că v-ați săturat de apeluri, scrisori, memorandumuri, strângeri de semnături, de proteste, de manifeste, de proclamații, dar, din nefericire, ei nu s-au săturat să ne calce în picioare.

Distribuiți cât mai mult acest film și haideți, împreună, să ne luăm țara înapoi până nu apucă să o distrugă de tot.

Semnatari:

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.