Vrem un oraș modern, dar aruncăm gunoiul de la etaj. La propriu

de | 18/03/2019 | Local, Social

Romașcanii cer autorităților, pe bună dreptate, să facă toate investițiile necesare pentru a avea un oraș curat, cu spații verzi, în care se poate trăi și circula decent.

Toate aceste pretenții pe care le avem de la cei care conduc orașul ar trebui să existe, însă, proporțional, și la nivel individual. Ori, nu de puține ori, unii cetățeni au dat dovadă că nu pun deloc preț pe curățenia din jur și că nu prea au cei șapte ani de-acasă.

În sinteza activității Poliției Locale Roman, din perioada 8 – 14 martie, sunt, din păcate, suficient de multe exemple de acest tip. Pe lângă avertismentele și amenzile date șoferilor pentru diferite abateri, polițiștii locali  au dat amenzi pentru depozitarea deşeurilor pe domeniul public, în afara locurilor special amenajate (3 amenzi), pentru aruncarea la întâmplare de mucuri de ţigări, ambalaje de hârtie şi coji de seminţe (15 amenzi, 2 avertismente), pentru mașini parcate pe spații verzi (3 amenzi), pentru construcții fără autorizație (1 amendă).

Romașcanii s-au mai plâns și de tulburarea liniştii publice, provocarea de scandal, aruncarea gunoaielor de la geamul locuinţei (bl. 5 str. Miron Costin), depozitarea deşeurilor rezultate din construcţii pe domeniul public (str. Renaşterii, depozitare de balastru pe str. Cornului, depozitare moloz pe Varianta de Vest, depozitare gunoaie bd. N.Bălcescu, str. Zambilelor, str. Vasile Lupu, str. Islazului), distrugeri în părculeţul de joacă amenajat pe str. Anton Pann – bl.9, bancă ruptă în părculețul de lângă Casa de Cultură, etc.

La fel cum se întâmplă cu aleșii locali, care sunt oglinda societății pe care o reprezintă, tot așa și cu cetățenii: sunt parte a societății și într-o anume măsură sunt reprezentativi. Și-atunci depinde de noi: vrem să ne reprezinte gunoiul aruncat pe fereastră sau o conduită civică pozitivă și o critică constructuivă a celor care ne conduc?

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.