Proiect pentru presa locală, finanțat de Google. Printre inițiatori, un reprezentant inRoman.ro

de | 21/03/2019 | Actualitate, Național

PressHub – rețea de jurnaliști și publicații de presă locală înființată de Freedom House România din care face parte și inRoman.ro – a câștigat un proiect finanțat de Google Digital News Initiative. Proiectul a fost realizat de o echipă restrânsă de membri din PressHub, unul dintre membrii echipei fiind Gabriel Baciu, reprezentantul inRoman.ro.

În acest moment, PressHub.ro cuprinde 24 de publicații și peste 40 de jurnaliști, iar produsul câștigător în competiția Digital News Initiative va fi realizat în parteneriat cu TreeWorks, companie de web developement.

Produsul digital creat de echipă se numește PressHub Market – un shop online de publicitate media. Într-o primă etapă, va fi un instrument de susținere financiară pentru membrii rețelei de presă locală, cu posibilitatea de a fi extins.

Sunt zone în țară în care nu a mai rămas niciun ziar independent. Să fii jurnalist independent în județe în care presa este susținută exclusiv de politicieni, fiind practic capturată, presupune, pe lângă pasiunea pentru meserie, foarte mult curaj. Este timpul ca mediul de afaceri să înțeleagă, cât mai curând posibil, cât de important este modul în care alegi cu ce publicație te asociezi ca să îți transmiți mesajul. În viitor, ne dorim să extindem demersul nostru la cât mai multe publicații independente.

Cristina Guseth, director Freedom House România

Jurnalismul independent local sau de nișă a fost cel mai afectat de trecerea de la print la digital. Iar pentru că această formă de jurnalism este cea mai apropiată de problemele reale ale comunității și se află la originea multor investigații care devin subiecte naționale, este imperios necesar să îl facem cât mai sustenabil financiar și mai rezilient. De fapt, ăsta e planul nostru: reziliență pentru jurnalismul local înseamnă reziliență pentru comunitățile locale


Cătălin Teniță, fondator TreeWorks

Publicațiile membre PressHub la această oră sunt: inRoman.roTransilvania Reporter,Gazeta de SudViața LiberăZiarul de IașiRFI – Radio France Internationale RomâniaVrancea 24Liber în TeleormanZiarul Info Sud-EstJurnalul de ArgeșCrișanaGazeta de DimineațăJurnalul Văii JiuluiArad 24Banatul Azi Resita.roCluj TodayObiectiv – Vocea BrăileiVia Cluj TVZi de ZiTransylvania TodayHargita Nepe,Revista 22Transilvania Business.  

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când au fost depuse primele proiecte în runda inițială de finanțare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.