Om de afaceri din Roman: „De câțiva ani eu mă simt bau-bau, îmi este și jenă să spun că am o firmă”

de | 15/04/2019 | Economic, Local

În ideea de a avea o legătură mai strânsă cu agenții economici ce au nevoie de forță de muncă, la finalul Bursei locurilor de muncă, directorul AJOFM Neamț, Daniel Chirilă, împreună cu alți câțiva angajați ai agenției, au fost gazdele unei mese rotunde în jurul căreia s-au adunat o parte dintre reprezentanții agenților economici prezenți la bursă.

Am ținut să avem o discuție mai neprotocolară, ca să ne spuneți problemele pe care le întâmpinați și să încercăm să vă ajutăm prin decizii la nivel instituțional județean dar și ca lobby la decidenții politici. Vor avea loc schimbări instituționale și legislative și trebuie să vă dăm niște informații de viitor ca să vă puteți adapta din timp.

Daniel Chirilă

Daniel Chirilă a început cu o prezentare a măsurilor care i-ar putea ajuta pe angajatori. A pus accent pe programele de ucenicie pe care le pot desfășura firmele și care pot fi foarte avantajoase, deoarce fiecare ucenic este subvenționat cu 2250 lei/lună pentru o perioadă ce se poate întinde pe mai mult de un an. Printre altele, întreprinzătorii au fost îndemnați să nu se ferească să angajeze șomeri din comune aflate la distanță mai mare de oraș pentru că AJOFM va deconta naveta angajaților pe o perioadă de un an. În răspuns, angajatorii, mai ales cei din horeca (alimentație publică, restaurante, hoteluri), au atras atenția că le este greu să angajeze oameni inclusiv din proximitatea orașului din cauza sistemului de transport public care nu corespunde cerințelor. 

“Este foarte greu pentru un șantier să ai contracte și să nu ai cu cine lucra, angajatorii sunt forțați să accepte aproape orice condiții.” 

Leonard Cadar, întreprinzător în domeniul construcțiilor

Faptul că există un dezechilibru între cererea și oferta de muncă, între ce oferă angajatorii și ce doresc angajații, i-a dus pe unii dintre oamenii de afaceri în situația de a accepta forță de muncă din străinătate. Patronii nu vor doar români din diaspora, sunt dispuși să angajeze și asiatici. Daniel Chirilă a făcut precizarea că agenția va desfășura mai multe acțiuni în județ cu intenția de a-i convinge pe românii din diaspora să se întoarcă și să se angajeze în țară, întoarcerea acestora fiind preferată importului de forță de muncă, care vine la pachet cu o serie de probleme cu care țările din vest se confruntă deja de ceva vreme. Mai mult, România este privită doar ca o țară de tranzit către alte țări cu nivel de trai mai ridicat.

“Cei care muncesc tot plătesc (taxe și impozite) și cei care nu lucrează nu plătesc nimic.”

Maria Popa, întreprinzător

Cea mai dezbătută problemă a fost cea a ajutoarelor sociale care, în ciuda măsurilor luate în ultima perioadă, par să-i încurajeze în continuare pe oameni să stea acasă, fiind pusă în discuție și calitatea celor care s-au prezentat la bursa locurilor de muncă, majoritatea nepărând a fi interesați să-și găsească un loc de muncă. Mai mult, oamenii de afaceri acuză faptul că discursul public din ultimii ani i-a transformat în niște “bau-bau”, în ciuda faptului că ei se luptă cu un sistem fiscal mereu în schimbare și cu măsuri guvernamentale care nu-i ajută pe o piață concurențială globalizată.

„De trei, patru, cinci ani eu mă simt bau-bau, îmi este și jenă să spun că eu am o firmă și că vreau să angajez oameni. Păi noi suntem acuzați că nu plătim, dar trebuie să scadă fiscalitatea pe salarizare. În momentul în care la 2.080 de lei omul primește 1.260 lei este foarte mare fiscalitatea. Vă spun sincer că în momentul în care îmi iau angajamentul să-l angajez pe om mă trec transpirații reci pe șira spinării.”

Maria Popa

În același timp, oamenii de afaceri acuză faptul că sunt dezavantajați în fața investitorilor străini, aceștia fiind puși sub presiune de apariția pe piața muncii locale de câteva corporații cu capital străin, dar și autohton, înregistrându-se o migrație a forței de muncă către noii jucători de pe piață. În acest contest, Daniel Chirilă le-a atras atenția că nu toate problemele lor pot fi rezolvate de instituțiile statului, fiind necesară și o adaptare a angajatorilor la noile condiții în care angajații pot migra mult mai ușor în căutarea unor condiții mai bune.

„Noi, agenții economici suntem văzuți ca hoți, suntem văzuți ca cei care înșelăm și furăm statul. Am dori măcar să fim tratați pe nivel de egalitate cu firmele străine care vin aici și nu sunt verificate chiar dacă ele nu plătesc impozite la nivelul nostru pentru că au mecanisme prin care eludează legislația noastră. Nu vrem titluri, nu vrem onoruri, vrem recunoaștere.”

Leonard Cadar

În atenția directorului AJOFM Neamț a fost adusă problema mămicilor cu loc de muncă, prebleme care se desfășoară pe mai multe planuri: nu au o creșă unde să lase copiii, iar indemnizația de copil e prea mică pentru a acoperi cheltuielile unei mame care muncește.

„În douăzeci de ani eu nu am văzut nici o soluție (în privința creșelor). Avem angajate care de când lucrează la noi au născut doi copii și să-ți iei bonă a devenit din ce în ce mai scump. Noi avem spații și chiar ne-am gândit să facem o creșă dar se cer foarte multe autorizații… Mamei care vine la muncă nu-i ajung banii de alocație ca să plătească creșa, mama care stă acasă și are trei, patru sau cinci copii îi râde în nas celei care muncește pentru că are venituri mai mari.”

Maria Popa

Întâlnirea s-a încheiat cu două concluzii: că astfel de mese rotunde ar trebuie să aibă loc mai des (și cu participarea altor agenții ale statului) și că patronatul simte nevoia să se organizeze într-o formă care să-i dea mai multă greutate în fața autorităților.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.