ITM-ul și alte agenții ce țin de Ministerul Muncii ar putea fuziona

de | 15/04/2019 | Economic, Național, Social

În cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri din zona Roman, directorul AJOFM Neamț, Daniel Chirilă, a declarat că e posibil să aibă loc schimbări la nivel instituțional, schimbări de care oamenii de afaceri e bine să știe pentru a putea fi pregătiți. Astfel, conform declarațiilor directorului, la nivel decizional se intenționează fuzionarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) cu Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Casa Naţională de Pensii.

Daniel Chirilă susține că o astfel de măsură ar fi benefică pentru antreprenori.

La nivel guvernamental se urmărește reunificarea instituțiilor care sunt sub umbrela Ministerului Muncii, adică noi cu ITM-ul, plățile și pensiile. Vor fi comentarii dacă va fi mai bine sau mai puțin bine, dar sigur pentru dumneavoastră va fi mai bine din punct de vedere birocratic pentru că veți purta o singură discuție, informația va circula mai rapid și se vor armoniza niște activități care sunt puțin antagonice. Adică noi tot timpul vă sprijinim dar, în același timp, dacă cumva greșiți un pic, ITM-ul vă sancționează. Atunci vom vedea lucrurile un pic mai integrate. Binențeles, nu veți putea încălca legea, dar vom face în așa fel încât totul să fie mai fluid și să vi se asigure un cadru de dezvoltare mai bun, să facem mai multă prevenție și mai puțin control strict.

Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț

Unificarea activităților celor patru agenții ar duce și la o mai bună analiză a forței de muncă, la o studiere mai atentă a fiecărui caz social în parte și la o mai ușoară aplicare a deciziilor.

Daniel Chirila
Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț

Acum noi lucrăm prin corespondență cu Agenția pentru Prestații Sociale, nu tăiem noi ajutorul direct. Îi dăm o listă, mai trec două luni până ajunge la primărie… e un circuit mai lung. Vom putea face anchete sociale mult mai integrate, vom studia familia, vom vedea care sunt condițiile și cine e bun de muncă. De exemplu noi putem vedea că o femeie casnică e aptă de muncă, dar o anchetă socială integrată poate arăta că de fapt ea are șapte copii de care trebuie să aibă grijă. Sunt cazuri și cazuri și trebuie să le analizăm cum trebuie.

Daniel Chirilă

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.