Eurodeputatul Sorin Moisă are întâlnire cu elevii romașcani

de | 22/04/2019 | Educație, Local

Europarlamentarul nemțean Sorin Moisă, unul dintre cei mai influenți politicieni români de la Bruxelles, va veni la Roman să vorbească cu tinerii liceeni despre importanța alegerilor din 26 mai, care este rolul Parlamentului European și cum se pot implica cetățenii pentru a îmbunătăți lucrurile în cadrul Uniunii Europene. Întâlnirea va avea loc pe data de 6 mai și va fi organizată de Colegiul Național „Roman-Vodă”.

Instituția de învățământ desfășoară, începând cu anul școlar 2018-2019, activități în cadrul programului educativ „Școli ambasador ale Parlamentului European” (EPAS),inclus în agenda activităților pedagogice și educative ale Parlamentului European și coordonat în țara noastră de Biroul de legătură al Parlamentului European în România, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale.

Programul a fost lansat în anul 2017 de Parlamentul European și s-a desfășurat în toate țările membre ale Uniunii Europene, aflându-se în prezent la cea de-a treia ediție. În țara noastră, există 75 de școli implicate, iar 25 dintre acestea, printre care și Colegiul Național „Roman-Vodă” candidează în acest an școlar pentru obținerea titulaturii de școală ambasador a Parlamentului European.

EPAS CNRV

Activitățile se desfășoară derulează sub îndrumarea a patru ambasadori seniori: director prof. Mihaela Tanovici, prof. Roxana Prisacaru (coordonator), prof. Beatrice Lăpușneanu, prof. Ionuț Ciocoiu și au inclus, pentru început, module de predare despre istoria UE, efecte asupra vieții europenilor, luarea deciziilor în cadrul Uniunii, valorile Europei și implicarea cetățenească. Acestea au fost urmate de numeroase evenimente în școală și în afara școlii, inițiate de echipa de proiect, în care s-au fost implicat ambasadorii juniori, elevi ai claselor a IX-a și a XI-a de la Colegiul Național „Roman-Vodă”: Ailioaei Bianca Andreea, Antici Sergiu, Aungurenci Tudor Paul, Burcă Sabina, Căliman Iolanda, Ciocoiu Matei Constantin, Cozma Andrei Stelian, Fînariu Sebastian Ștefan, Mare Andrei Florin, Martoncă Luiza Beatrice, Mărtici Andreea, Rotaru Ingrid Maria, Stoica David.

La punctul de informare despre Uniunea Europeană amenajat în colegiu există materiale informative puse la dispoziția tuturor elevilor și cadrelor didactice interesate de teme europene, iar activitățile inițiate au avut drept beneficiari elevi de nivel primar, gimnazial și liceal de la Colegiului Național „Roman-Vodă”, dar și elevi de liceu de la alte instituții partenere: Colegiul Tehnic „Miron Costin” și Liceul cu Program Sportiv Roman. Agenda activităților a inclus: concursuri de cultură generală europeană, caravana și campanie de informare, ateliere de lucru, expoziții tematice, târg educațional, dezbateri, etc. Evenimentul central va fi Ziua Europei de pe data de 9 mai, când ambasadorii juniori și seniori vor ieși în spațiul public cu alte activități (flash mob, desene pe asfalt, concert, etc).

EPAS CNRV 2

Județul Neamț este reprezentat doar de două instituții școlare: Colegiul Național „Roman-Vodă” din Roman și Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț.

Programului educativ „Școli ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) este destinat elevilor de liceu și are drept scop îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și democrația parlamentară, familiarizarea cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.