Concurs de eseuri pentru liceeni: Arhitectura şi patrimoniul românesc

de | 23/04/2019 | Cultură, Educație, Național

Tinerii din România din ciclul liceal vor avea ocazia să debuteze de timpuriu într-un proiect cultural-editorial unic, ce-și propune să trezească curiozitatea tinerilor în raport cu spațiul în care se află.

Când piatra şi lemnul ne povestesc Istoria”este un proiect sprijinit de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Casa Corpului Didactic (CCD) Bucureşti și manageriat de profesoara Roxana Zanea. Rațiunea acestui proiect este de a lărgi orizontul cultural al tinerilor, oferindu-le posibilitatea să-și cuantifice, înscrie, spațiul comunitar într-o poveste.

”Ne aflăm într-un moment prielnic să ne cunoaștem istoria prin arhitectura ce ne înconjoară și ne înfășoară viața în linii armonioase ce redau cu exactitatea frumusețea acestei lumi. Simplele locuri pe lângă care trec tinerii sau monumente istorice din spatele unui selfie de-al lor ne dezvăluie nevoia lor de epic, de poveste, de frumos. Explorând această nevoie îi putem ajuta să-și descopere trecutul, prin arhitectură, prin mesajele acestor clădiri lăsate în urmă de personalităţi. Arhitectura creează imaginea fiecărei naţiuni, a fiecărui om, a locului/regiunii sale de origine dar şi a spaţiilor pe care le descoperim în călătoriile şi cercetările noastre şi pe care Victor Hugo le numea marile cărţi în piatră ale umanităţi.”

prof. Roxana Zanea, manager proiect

Posibile puncte de interes relevante în abordare sunt:

  • biserici româneşti aflate în lista UNESCO
  • clãdiri de patrimoniu din România
  • monumente istorice din România
  • patrimoniul industrial modern: fabrici, poduri, gări
  • patrimoniul Centenarului Primului Razboi Mondial: cimitire, memoriale din România

Provocarea cea mare este documentarea în scris şi prin imagini a unui astfel de loc/monument arhitectural. Partea de redactare trebuie să se concretizeze într-un eseu de maxim 800 de cuvinte, însoţit de maxim cinci fotografii. Eseul va fi trimis la adresa proiectului Patrimoniul Educativ: patrimoniuleducativ@gmail.com. Termenul limită este 15 iunie.

Cele mai bune 20 de lucrãri vor fi premiate şi publicate într-un newsletter al proiectului, vor fi prezentate pe European Heritage Days/ Consiliul Europei şi vor fi publicate într-un volum aniversar al Proiectului Patrimoniul educativ la Editura Atelier Didactic a CCD – Bucureşti.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.