Analiză inRoman.ro: cum văd candidații campania electorală care va începe sâmbătă

de | 24/04/2019 | Județean, Politică

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare va începe sâmbătă, 27 aprilie. Timp de o lună, cetățenii vor fi seduși cu lozinci și proiecte electorale sau speriați că adversarii sunt cea mai rea alegere posibilă. Miza alegerilor pentru Parlamentul European (PE) o reprezintă 32 de posturi de eurodeputați. Fiecare europarlamentar are o indemnizație lunară de aproximativ 6.800 de euro net, plus acoperirea mai multor cheltuieli: cu deplasările, cazarea, birourile din țară, asistenții, unele costuri medicale.

În Neamț, competitorii electorali promit o campanie pozitivă, axată pe a prezenta proiecte. Cât se vor ține de cuvânt vom vedea în săptămânile ce urmează. Ce au spus o parte dintre candidații independenți și reprezentanții partidelor politice înainte de a începe, oficial, campania electorală:

Bogdan Gavrilescu

Bogdan Gavrilescu, președinte PMP Neamț și candidat (locul 27): „Eu cred că va fi o campanie civilizată. PMP va informa alegătorii cu ceea ce vom face în Parlamentul European, vom promova candidații pe care îi avem. Consider că PMP are cea mai bună listă; este deschisă de Traian Băsescu, cel care poate reprezenta România cel mai bine, având în vedere experiența politică și avem doi candidați din nord-estul țării, alții nu au niciun candidat din această zonă. Media de vârstă este de 40 – 42 de ani, deci propunem oameni tineri și ne dorim ca cetățenii să înțeleagă importanța acestor alegeri și să vină la urne în număr mai mare decât în 2014. PMP Neamț și-a propus un scor de 7 – 8%, dar la Piatra-Neamț ne dorim un procent din două cifre, fiindcă avem puterea necesară de a obține aceste rezultate.”

Dan Manoliu

Dan Manoliu, președinte PSD Roman: „Vom duce o campanie bazată pe ceea ce își propune PSD: creșterea importanței și a influenței României în Uniunea Europeană. Avem ca argumente tot ceea ce am făcut în ultimii doi ani și sunt convins că oamenii știu și simt efectul măsurilor pe care PSD le-a implementat din decembrie 2016 încoace. Pentru că suntem partid aflat la guvernare, ne așteptăm să fim atacați, mai ales de PNL și USR. Cred la Roman, PSD va avea un scor în jurul a 40%, iar la nivel județean unul chiar mai mare. Nu sunt la fel de încrezător în ceea ce privește prezența la vot, estimez că va fi apropiată de cea din 2014.

Mugur Cozmanciuc 1913

Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț: „În Neamț este și va fi liniște. PNL are o listă de specialiști, de oameni care știu ce înseamnă UE, care au obținut rezultate pentru România în UE, oameni care știu ce înseamnă atragerea de fonduri europene și care pot aduce în plenul Parlamentului European nevoile românilor și să le găsească soluții în context european. Cred că scena politică actuală se va schimba mult după 26 mai și că, în special, ce înseamnă acum stânga nu va mai fi la fel. Dar poate cel mai important este faptul că aceste alegeri vor stabili viitorul nostru pentru următorii zece ani. Pentru că avem alegeri europarlamentare anul acesta, în 2020 vor fi locale și parlamentare, iar în 2024 vor fi toate alegerile în același an și trendul stabilit acum va conta foarte mult.

Gregoriana Tudoran

Gregoriana Tudoran, candidat independent: „Susținătorii mei sunt din zona celor dezgustați de politică, dar care au nevoie de o persoană care să fie reactivă și reactivantă în același timp. Am decis să mă implic independent pentru ca mai apoi să nu mă pot ascunde în spatele unei discipline de partid. Cetățenii din regiunea de nord-est a țării mă cunosc mai bine datorită implicării mele în mișcări civice ce militează pentru construirea autostrăzii Unirii, dar proiectul meu înseamnă mai mult decât această autostradă. Eu sunt consultant specializat pe migrație și știu că orice zonă fără conectivitate este neatractivă pentru investitori. Acesta este principalul motiv al emigrației românilor, copleșitoare atât pentru România, cât și pentru celelalte țări din UE. Pentru a reveni acasă, pe lângă locurile de muncă, românii mai au nevoie de un sistem de sănătate funcțional și care să le ofere siguranța că se vor face bine (nu că vor pleca cu alte boli din spitale) și de un sistem educațional adecvat. Nu mă refer aici neapărat la curricula școlară, ci la unitățile de învățământ cu toalete în curte și care nu oferă condiții minime elevilor. Va urma o lună de muncă intensă, nu va fi ușor, dar există șanse și cred că voi reuși.

Radu Samson USR DSC9919

Radu Samson, președinte USR Neamț: „Alianța 2020 USR PLUS este singurul competitor electoral care face apel la rațiunea alegătorilor si nu numai la emoțiile lor. Candidații noștri au demonstrat în cadrul sutelor de ore de dezbateri la care au participat prin țară sau la posturile radio/tv că avem soluții practice pentru problemele românilor. Cele două organizații județene, USR și PLUS, conlucrează foarte bine pentru că și de o parte și de alta s-au regăsit oameni fără istoric de traseism și oportunism politic. Ne aduc împreună speranțele noastre că în viitorul apropiat România se va face bine. În luna care urmează vom avea multiple întâlniri cu cetățenii în care vom face cunoscute intențiile, candidații și obiectivele Alianței 2020 în Parlamentul European. În ceea ce privește așteptările cu privire la un anumit rezultat electoral nu putem vehicula un procent, așa cum se obișnuiește, dar suntem încrezători că vom reuși să obținem susținerea a peste 20.000 de nemțeni, dintre cei 35.000 care au semnat inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice”.

George Simion

George Simion, candidat independent: „Înainte de toate vreau să mulțumesc romașcanilor pentru semnăturile de susținere a candidaturii mele pentru că și datorită lor am reușit să particip la aceste alegeri (nr. – un candidat independent a trebuit să strângă cel puțin 100.000 de semnături de susținere pentru a participa la alegeri, cea mai mare cifră din UE). Am decis să candidez independent fiindcă toate partidele au făcut rău României și pentru că am un proiect de țară în care nu există o diferențiere de tipul provincie și capitală, stânga și dreapta Prutului, diaspora și cei de acasă. Cred că județele din nord-estul țării au toate motivele și vor sancționa partidele. Am convingerea că cetățenii vor prefera să aleagă un om care a reușit să implementeze proiecte și fără a fi în funcții de reprezentare, și fără a avea sprijinul statului. Partidele primesc subvenții de milioane de euro de la stat, eu mi-am vândut apartamentul din București, pe care l-am primit de la părinții mei, pentru această candidatură. Partidele au expunere națională, timpi de antenă, eu, ca independent, am timpi de antenă de doar 48 de secunde/emisiune la postul public de televiziune. Cred mult în puterea de a schimba lucrurile în bine, sper la un scor bun și îndemn cetățenii să iasă la vot întrucât fiecare vot este important.”

Ioan Asaftei 8025

Ioan Asaftei, președinte ALDE Neamț: „Mizăm pe o campanie decentă. Noi nu vom renunța la bun simț și caracter, dar vom răspunde dacă suntem atacați. Mi-aș dori ca românii să înțeleagă că trebuie să voteze politicieni care au o atitudine patriotică, care aduc un beneficiu țării și pun în valoare România la Bruxelles, nu politicieni care votează împotriva interesului național. Din păcate, suntem divizați și în Uniunea Europeană, dar și în interior, lucru ce nu ne este de niciun folos. La nivelul județului Neamț, ne dorim să obținem voturile a 15% dintre alegători.”  

Liviu Harbuz

Liviu Harbuz, președinte Pro România Neamț și candidat (locul 19): „Dacă ne raportăm la statistici, cred că prezența la vot va fi în jur de 30%, mai ales că oamenii sunt din ce în ce mai scârbiți de politică. Pro România este un partid social-democrat european, de centru-stânga, cu influențe liberale. Avem pe listă oameni precum Corina Crețu și Iurie Leancă (n.r. – fost premier al Republicii Moldova) și cred că vom reuși să convingem în jur de 15% dintre cei care vor merge la urne. Vrem să facem o politică pentru oameni, să atragem fondurile europene. Mă bucur că alături de noi au venit foarte mulți oameni noi, care nu au mai făcut și care au înțeles că este important să se implice.”

Rămâne să ne convingem cu toții, după ce va începe spectacolul electoral, dacă, la fel ca în alte dăți, Caragiale va rămâne actual, iar unii dintre noi vor simți nevoia să (se) întrebe înainte de a pune ștampila: ”Eu… Pentru cine votez?…”

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.