De ce unele proiecte europene ale Primăriei nu au ajuns la evaluare

de | 20/05/2019 | Administrație, Bani Europeni, Economic, Local

Primarul Lucian Micu a afirmat, în cea mai recentă conferință de presă la care a participat, că se constată o lentoare în ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană și că nu are informații cu privire la situația exactă a unor proiecte pe care administrația locală le-a depus de mai multe luni.

Noi avem depuse 18 proiecte depuse pe fonduri europene, 8 au fost câștigate, celelalte 10 nu prea mai știm nimic de ele. În cazul proiectului privind sistemul de iluminat public și de extindere a ambulatoriului am primit notificări că am trecut de faza 1, cea a eligibilității administrative și că sunt în faza de evaluare tehnico-economică. De vreo lună și jumătate nu se mai aude nimic. Pe de o parte, se spune (n.r. – guvernanții) că avem nevoie să atragem fonduri europene, dar din păcate nu se întâmplă. Cele 18 proiecte au fost depuse între primăvara anului 2017 și vara anului 2018, pe axe diferite.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Lucian Micu a precizat că, în opinia lui, există un anumit blocaj în ceea  ce privește evaluarea proiectelor.

Fie lipsa resurselor umane în ceea ce privește evaluatorii, pentru că sunt evaluatori externi, fie lipsa finanțărilor, deoarece avem un alt efect nefavorabil tuturor administrațiilor publice și Guvernului: implicațiile Ordonanței 114, acolo unde toate contractele în vigoare au crescut, toate studiile de fezabilitate, toate devizele au crescut și au dificultăți inclusiv la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, pe PNDL, ANL…

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est,Vasile Asandei, a precizat că, în principiu, pot fi situații în care proiectele să fie evaluate într-o perioadă mai îndelungată, mai ales că a doua etapă de evaluare, cea tehnico-economică, se face cu experți care nu sunt angajați ai ADR Nord-Est.

Pot fi situații în care proiecte depuse pe o anumită Axă nu intră la evaluare deoarece au fost depuse după ce s-a atins pragul de 150% finanțare. Adică, dacă pentru o Axă avem buget de 10 milioane de euro și proiecte de 50 de milioane de euro, cei care au depus mai târziu nu mai intră la evaluare decât dacă cei care au depus primii nu se încadrează în condiții pentru a primi banii. În ceea ce privește situația municipiului Roman, sunt 4 proiecte care au fost depuse pe Axa 13 și două depuse pe Axa 10 care se află în această situație. Eu am avut discuții cu domnul primar Micu de mai multe ori, de fiecare dată i-am spus care este situația proiectelor depuse de Primăria Roman. Orice beneficiar care vrea să afle stadiul proiectului depus primește toate informațiile permise de lege în această etapă.

Vasile Asandei, director ADR Nord-Est

Printre proiectele Primăriei Roman numărate ca fiind respinse se află și cele privind parcurile Zăvoi și Jora – care, ulterior, au fost refăcute, depuse și câștigate -, dar și proiecte precum cinema Unirea, Muzeul Personalităților Romașcane sau Casa Celibidache.

La nivelul ADR Nord Est, centralizarea din 20 mai 2019 arată că 1.118 proiecte din toată regiunea au fost evaluate, 506 proiecte au fost câștigate și s-a semnat contractul. Valoarea totală a proiectelor contractate este de 756 de milioane de euro, iar 125 de milioane de euro au ajuns deja la beneficiari. Bugetul total al Programului Operațional Regional 2014 – 2020 este de 1 miliard și 89 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că aproximativ 70% din banii europeni din acest Program au fost contractați și urmează a fi cheltuiți în cele șase județe ale Regiunii Nord-Est.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.