Proiect pentru jurnaliștii aflați în dificultate

de | 21/05/2019 | Actualitate, Național

Fundația Freedom House România organizează, în perioada 12 – 13 iunie, la București, un atelier pentru jurnaliști, ca parte a proiectului “Defending Media Freedom”, proiect care urmărește să sprijine jurnaliștii aflați în dificultate, folosind o abordare multidisciplinară, pentru crearea de noi competențe și facilitarea accesului la formarea profesională.

Vom oferi jurnaliștilor care au fost hărțuiți sau care au nevoie de sprijin bune practici și abilități pentru a lucra sub presiune, pentru a proteja libertatea presei și libertatea de exprimare. Pentru a realiza acest lucru, vom organiza ateliere în care jurnaliști cu experiență, avocați și procurori vor împărtăși bune practici și vor elabora proceduri de gestionare a crizelor.

comunicat de presă Freedom House România

În cadrul sesiunilor din atelier va fi oferită pregătire pe următoarele subiecte:

  • directive europene ce influențează munca jurnaliștilor (avertizorul de integritate, fake news, dreptul de autor, jurisprudența CEDO, regulile GDPR, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului);
  • legislația suport pentru protecția jurnaliștilor (libertatea de exprimare, protecția surselor, 52/2003, 544/2001, cenzura și protecția muncii în domeniul jurnalismului);
  • fact checking (ca proces jurnalistic, dar și din punct de vedere juridic);
  • măsuri de siguranță pentru atacuri cibernetice;
  • răspunderea penală și răspunderea civilă a jurnaliștilor;
  • studii de caz relevante prezentate de jurnaliști.

Jurnaliștii interesați de subiectele menționate sunt invitați să aplice până în data de 5 iunie (ora 24:00) trimițând un CV / o biografie la adresa de mail madalina@freedomhouse.ro.

Pentru jurnaliștii din presa locală, cheltuielile de transport și cazare sunt acoperite de organizatori. Proiectul este susținut Ambasada SUA din România.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.