Piațetă dedicată lui G. Ibrăileanu, la 148 de la nașterea lui

de | 23/05/2019 | Actualitate, Cultură, Local

Administrația locală a marcat 148 de ani de la nașterea scriitorului și criticului literar Garabet Ibrăileanu prin dezvelirea unui panou ce arată trecătorilor că se află în Piațeta Garabet Ibrăileanu, adică în zona Poștei mari. 

Ne aflăm la un moment aniversar, 148 de ani de la nașterea lui Garabet Ibrăileanu, o personalitate care a marcat istoria Romanului. Chiar uitându-mă într-o carte de-a sa, povestea despre Roman, cum și-amintea din copilărie că existau niște felinare și că erau aprinse seară de seară de oameni angajați ai Primăriei, care foloseau un scăpărici pentru a le aprinde pe toate, pe rând. Punem în aplicare o hotărâre a Consiliului Local, de a evidenția toate piațetele ce poartă nume legate de istoria Romanului.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Mama lui Garabet Ibrăileanu provenea dintr-o familie de armeni din Roman și, la un an după nașterea acestuia, toată familia s-a mutat la Roman. Viitorul scriitor avea să petreacă în târgul mușatin 15 ani, înainte să plece la studii. A revenit, însă, la Roman și a editat revista Școala Nouă, împreună cu Eugen Văian și Panait Mușoiu. 

Președintela asociației armenilor din Roman, prezent la dezvelirea acestui panou, a mulțumit și-a exprimat “recunoștința față de Consiliul Local și Primăria Roman, față de domnul primar, pentru că au dat dovadă de considerație și respect față de înaintașii noștri valoroși.

În Roman mai sunt și alte piațete: cea din fața sediului Poliției Roman se numește Piațeta Dragoș Vodă, cea de la Casa de Cultură (părculețul spre strada Oituz) se numește Piațeta Max Blecher, în timp ce Piațeta Episcop Melchisedec Ștefănescu se află vizavi de biserica Precista Mare. 

piateta Garabet Ibraileanu 1
piateta Garabet Ibraileanu 2
piateta Garabet Ibraileanu 3
panou piateta Garabet Ibraileanu

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.