Achizițiile publice verzi, pe agenda Regiunii Nord-Est

de | 24/05/2019 | Bani Europeni, Economic

Din dorința de a adopta achizițiile publice ecologice (Green Public Procurement – GPP) și de a le insera în instrumentele de politică regională, ADR Nord-Est s-a alăturat inițiativei GPP STREAM, un proicet destinat autorităților publice care vor coopera având obiectivul comun de a promova eco-inovarea, eficiența resurselor și creșterea verde prin implementarea achizițiilor publice verzi.

În România, proiectul vizeaza imbunatatirea Programului Operational Regional, in vederea dezvoltarii durabile si tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, în special prin achiziționarea pieselor de mobilier urban ecologic. La momentul aprobarii proiectului, Romania nu adoptase un plan national cu privire la achizitiile publice verzi, desi circa 20% la suta din PIB este alocat spre achizitii publice (media europeana fiind de 16%). Atentia acordata achizitiilor publice verzi trebuie privita nu doar prin prisma factorilor de mediu, ci si a beneficiilor sociale si economice pe care acestea le produc. Autoritatile contractante, care primesc finantare prin FEDR, pot dezvolta modele de buna practica ce pot fi preluate si de alte organisme publice si pot conduce la promovarea achizitiilor sustenabile.

În aprilie 2019, parteneri din Bulgaria, Spania, Franța, Italia și România, cele 5 țări participante în proiect, s-au întâlnit în cadrul unui eveniment transnațional de învățare și schimb de bune practici, care a avut loc la Alzira, în Spania.

Partenerii de proiect au împărtășit și au discutat bunele practici din domeniul achizițiilor publice verzi care au fost identificate deja în țările lor. În prezent, consorțiul continuă activitatea de identificare a minim 50 de modele de bună practică în domeniul achizițiilor publice verzi, respectiv 10 din fiecare țară, cazuri ce vor fi descrise și publicate pe website-ul proiectului în lunile următoare. Pe parcursul evenimentului, instituții importante din Spania au prezentat modelele lor de bune practici. Agenda întâlnirii a inclus și o vizită în teren care a exemplificat în mod concret adoptarea achizițiilor publice verzi în Spania. 

„Noile directive privind achizițiile publice verzi au transformat procesul de achiziții publice dintr-unul birocratic, într-unul strategic, pentru implementarea politicilor publice, nu numai pentru satisfacerea nevoilor autorității contractante. Când contractarea se utilizează pentru introducerea criteriilor sociale, de mediu și inovatoare nu se restrânge concurența. În orice moment se pot introduce criterii noi pentru dezvoltare durabilă, indiferent de obiectul contractului.”

Pilar Batet, Șef serviciu de contractare și achiziții din partea Consiliului Provincial Castellon

Vor urma alte 3 evenimente transnaționale organizate în România, Franța și Bulgaria. Provocările majore pe care proiectul le vizează constau în integrarea achizițiilor publice verzi în cadrul a 8 instrumente de politică din cele 5 țări, precum și convingerea a altor 40 de Autorități de Management din Uniunea Europeană să aplice setul de instrumente creat în cadrul proiectului GPP-STREAM. 

Mai multe informații despre proiectul GPP-STREAM pot fi găsite pe website-ul: https://www.interregeurope.eu/gpp-stream, care conține știri, rezultate și livrabile obținute în proiect, iar persoanele interesate se pot înregistra în lista de distribuție a newsletter-ului GPP-STREAM pentru a primi în mod regulat informații despre progresul activităților proiectului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.