Cine sunt candidații pentru șefia Comisiei Europene sau Spitzenkandidaten (video)

de | 24/05/2019 | Acces Europa, Politică

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a semănat, de prea multe ori, cu o campanie electorală pentru alegeri naționale, dacă ne uităm la mesajele transmise de cei implicați în cursa electorală. Este important, însă, de știut, că votul nostru nu doar că va trimite un partid sau un candidat independent din România în Parlamentul European (PE), ci va ajuta și la formarea coalițiilor din viitoarea structură a PE. 

Spre exemplu, un vot dat pentru PNL în România îl va ajuta ca Manfred Weber (PPE) să ajungă președinte al Comisiei Europene. În mod normal, un vot dat PSD ar trebui să îl ajute pe Frans Timmermans (PES), dar socialiștii europeni au înghețat relațiile cu PSD. Iar ALDE European ar putea spera să se folosească de voturile altor competitori. 

Prin urmare, acești candidați sunt la fel de importanți ca românii care vor să ajungă deputați în PE. 

Dacă metoda Spitzenkandidaten se va aplica și de această dată, partidul european care va lua cele mai multe voturi va fi cel care va da președintele Comisiei Europene. Iar procedura din Tratatul de la Lisabona (prin care președintele Comisiei Europene este numit de Consiliul UE și votat de PE) va rămâne doar o formalitate.

Așadar, cine sunt cei șase Spitzenkandidaten de la alegerile de acum? Vă oferim, mai jos, o scurtă prezentare a fiecăruia dintre ei, realizată de serviciul multimedia al Parlamentului European. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.