De ce agresiunea împotriva doctorului Barcă nu este ultraj

de | 30/05/2019 | Actualitate, Local, Sănătate

Duminică seara, mediul Dragoș Barcă era de gardă la urgențe. În jurul orei 22.30, un grup a intrat la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) cu un pacient. Doctorul susține că toate paturile erau ocupate, cinci copii își așteptau rândul la a fi consultați și că pacientul venit cu grupul “de persoane de etnie romă” a fost evaluat inițial și că avea “cel mult o criză anginoasă”. 

Asistena din triaj mi-a atras atenția că venise o pacientă în șoc anafilactic și trebuia imediat intervenit. În secunda în care am întors capul pentru a o vedea pe respectiva am fost lovit direct în gât, în trahee, de individ. Am simțit foarte multă premeditare și ură în gestul lui, neexplicabil, din moment ce aștepta doar de un sfert de oră, am vorbit foarte calm, foarte frumos, nu am ce să-mi reproșez ca și comportament.

dr. Dragoș Barcă, medic CPU

Doctorul susține că nu i s-a mai întâmplat să aibă de-a face cu violență fizică, dar că amenințări există în fiecare zi la CPU și că în urmă cu câțiva ani tot un grup “de etnie romă” l-a amenințat cu moartea dacă nu consultă cu prioritate un pacient minor. Instanța s-a pronunțat pe acea speță: una dintre persoane a fost amendată, iar o a doua a fost amendată și pedepsită cu închisoarea. 

Medicul Barcă este de părere că pedepesele sunt prea blânde și că nu înțelege ce caută astfel de oameni la spital. “Mai ales astfel de pacienți, de etnie romă, ce caută la spital? Ești bolnav sau ai venit la gâtul meu?

Pacientul ar fi plecat, până la urmă la un centru de permanență, după care a revenit la Spital și a fost consultat tot de medicul agresat. Ulterior, pacientul a rămas în spital până a doua zi dimineață.

Anchetorii susțin că cercetările în acest caz nu se pot face pentru infracțiunea de ultraj (adică agresarea unei persoane aflate în exercițiul funcțiunii) pentru că medicii nu sunt considerați funcționari publici. Se vor continua, în schimb, cercetările pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.