Toleranța interculturală, predată prin artă

de | 30/05/2019 | Educație, Local

O oră mai puțin obișnuită a avut loc joi la Colegiul Național “Roman Vodă”: un mix între cultura românească și cultura rromă, reunit în cadrul proiectului “Zâmbete interculturale”.

Proiectul a fost iniţiat din necesitatea cunoaşterii obiceiurilor, a muzicii şi dansurilor specifice culturi rrome precum şi a cultivării toleranţei între etnii.  Totodată, dorim să aspectăm recunoașterea și respectarea diferențelor culturale prin valorificarea pozitivă a culturii rrome. Nu în ultimul rând, scopul proiectului face trimitere și la oferirea unor modele de succes din rândul etniei rrome care, prin intermediul educației, au un loc respectabil în societate și pe piața muncii. Așadar, ne-am propus desfășurarea unor activități comune între elevii de etnie rromă și români în vederea cunoașterii celorlalți, a interacțiunii și schimbului de experiență, a promovării tradițiilor celor două culturi dar și a atragerii atenției asupra unor modele pozitive”.

prof. Alexandra-Georgiana Poenaru, coordonator proiect

Incursiunea în frumusețea celor două culturi s-a făcut prin artă, datorită elevilor Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Roman, coordonați de prof. Minodora Simon. Nici elevii de la CNRV nu s-au lăsat mai prejos și au “răspuns” cu o scenetă cu un titlu sugestiv: “Împreună e mai frumos”. De asemenea, Liviu Daraban, președintele Asociației Rromilor din Roman a avut un discurs în care a evidențiat importanța educației în succesul profesional și personal.

La activitate au participat peste 100 de persoane – elevi, părinți, cadre didactice. Acest proiect a fost implementat ca urmare a calificării la faza națională a Concursului Național „Democrație și toleranță” ce se va desfășura la Galați la sfârșitul lunii iulie. Echipa de elevi care va reprezenta județul Neamț la această competiție este formată din următoarele eleve: Cocuț Ioana (clasa a VII-a A), Olariu Cătălina (clasa a VII-a A) și Prisacaru Iustina (clasa a III-a), coordonator prof. Alexandra-Georgiana Poenaru de la Colegiul Național „Roman-Vodă”.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.