Bugetare participativă: vom avea „porți” la intrările în oraș

de | 18/06/2019 | Administrație, Local, Social

Primăria municipiului Roman a a anunțat rezultatele programului de bugetare participativă, program inițiat în premieră anul acesta și în cadrul căruia au fost depuse șapte proiecte.

Procedura de vot  în cadrul programului  de bugetare participativă s-a încheiat pe 14 iunie, 2.502 persoane votând unul dintre cele șapte proiecte propuse de romașcani și validate de autoritatea locală.

Proiectul care a întrunit cel mai mare număr de voturi și care va fi implementat de Primăria Roman este  ”Semnal de intrare în oraș (Totemuri)”, pentru care s-au înregistrat 1.127 de voturi. Proiectul presupune amplasarea unui semnal  pe DN2-E85 – la intrarea în oraș dinspre Iași și a unui semnal  pe DN2-E85 – la intrarea în oraș dinspre Horia. Conform inițiatorului – romașcanul Ionuț Lupu -, beneficiarii proiectului sunt locuitorii municipiului și persoanele care tranzitează orașul, totemurile oferind un grad ridicat de vizibilitate a municipiului. 

Câte voturi au obținut celelalte proiecte din cadrul programului de bugetare participativă:

  • ”Amenajare loc nou de joacă pe strada Smirodava” – 31 de voturi,
  • ”Proedu – Observator în aer liber” – 1.021 de voturi,
  • „Amenajare spațiu public pe strada Cuza-Vodă” – 123 de voturi,
  • ”Platformă pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile pe strada Colectorului” – 70 de voturi,
  • ”Neverseen Waste – ( Împrejurimi curate )” – 85 de voturi,
  • ”Bănci inteligente în Roman” – 45 de voturi.

Sunt mândru să văd că, deși este prima dată când încercăm un astfel de proiect prin care cetățenii să își pună în mod direct amprenta asupra orașului nostru, a existat un interes crescut din partea romașcanilor de a-și exprima ideile și toate cele șapte proiecte depuse au fost eligibile. De la an la an, vom îmbunătăți și noi modul de implementare a bugetării participative și sunt sigur că, treptat, numărul celor interesați să se implice activ, cu idei constructive, va fi din ce în ce mai mare. Este o evoluție firească a comunității în care trăim și mă bucur că și numărul celor care au apreciat ideile venite din partea participanților a fost destul de semnificativ. Întotdeauna viziunea pe care echipa de specialiști din Primărie trebuie să țină cont de realitate, dar și de dorința cetățenilor, pentru că doar așa putem face performanță în administrație. Proiectul care a primit cele mai multe voturi va fi implementat de noi, dar, în același timp, voi căuta variante pentru ca și celelalte idei de îmbunătățire a calității vieții în orașul nostru să devină realitate. Îi felicit pe cei care s-au implicat direct, dar și pe cei care au votat, deoarece asta înseamnă că deschiderea pe care administrația locală o arată primește un ecou favorabil din partea oamenilor, iar Romanul are de câștigat.”

primarul Lucian Micu
totem bugetare participativa

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.