Lupta împotriva baronilor locali, la un alt nivel. Discuții la Veneția

de | 24/06/2019 | Național, Politică

Rolul tot mai important al rețelelor sociale în influențarea alegătorilor și măsurile legislative care ar putea fi adoptate pentru a limita tendința de folosire abuzivă a puterii din partea aleșilor locali au fost subiectele principale de discuție din cadrul Consiliului pentru Alegeri Democratice – responsabil de analiza proiectelor de avize și studii ale Comisiei de la Veneția în domeniul electoral înainte de prezentarea lor în sesiunea plenară.

Unul din cei 18 membri ai acestui consiliu este deputatul Mugur Cozmanciuc, ca reprezentant din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

A fost o discuție care nu s-a încheiat, vor urma și alte dezbateri. S-a observat că în unele țări, mai ales în cele din estul Europei, există tendința ca aleși locali să folosească în mod abuziv puterea și atunci se caută soluții legislative pentru a se evita acest lucru. O variantă ar fi ca cei care sunt aleși aleși în funcții publice să dețină o funcție de reprezentare onorofică, iar primarii să nu mai fie aleși nominal, ci din rândul consilierilor, iar în cazul unor abuzuri să poată fi demiși de membrii consiliului.

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL de Neamț

Altfel spus, modificările legislative caută să schimbe contextul de lucru al unui ales, astfel încât acesta să nu mai poată să se comporte ca un baron local.

După ce vor stabilite, concluziile Consiliului pentru alegerile democratice (CDE) vor fi preluate de Comisia de la Veneția. Aceasta, la rându-i, va face recomandări către alte instituții europene, astfel că nu este exclus ca în câțiva ani, legislația electorală din România și alte țări să se modifice.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.