Casa lui Celibidache se dărâmă, dar măcar are o placă

de | 30/06/2019 | Cultură, Local

S-au împlinit 107 ani de la nașterea lui Sergiu Celibidache, iar autoritățile locale s-au gândit să marcheze ziua cu dezvelirea unui indicator ce indică “piațeta Sergiu Celibidache”.  Placa nu poate ascunde, însă, starea casei în care s-a născut marele dirijor și compozitor, o casă care, dacă este să ne raportăm la ce s-a întâmplat până acum, are șanse mai mari să se dărâme decât să fie reabilitată. 

După evenimentul de vineri, 28 iunie, primarul Lucian Micu a scris pe Facebook că:

Îmi doresc ca, în cel mai scurt timp, Casa Sergiu Celibidache să fie reabilitată și redată întregii comunități. Întreaga documentație a fost refăcută și se află acum pe lista de priorități de la Compania Națională de Investiții și am încredere că, alături de celelalte eforturi pe care le-am făcut noi, și reprezentanții de la nivel central vor pune umărul pentru a salva clădirea și a-i onora numele dirijorului Sergiu Celibidache.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Afirmația primarului ridică două chestiuni. 

Prima, legată de proprietarul actual al Casei Celibidache. Conform HCL nr. 52/20.03.2018, imobilul a fost transferat din “proprietatea publică a Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea Consiliului Județean Neamț a imobilului clădire D+P, denumit ”CASA CELIBIDACHE” (…)”. Articolul 3 al aceleași hotărâri vine cu o precizare foarte importantă: “În condițiile în care lucrările de reabilitate nu vor începe în termen de 1 an de la data transmiterii bunului, acesta va reveni în domeniul public municipiului Roman.” A trecut mai bine de un an și trei luni de la transmiterea clădirii, dar nu s-a întâmplat nimic cu imobilul. Prin urmare, casa este (sau ar trebui să fie) din nou a municipalității. 

A doua chestiune ține de această parte a afirmației primarului: “Întreaga documentație a fost refăcută și se află acum pe lista de priorități de la Compania Națională de Investiții.” Site-ul Companiei Naționale de Investiții prezintă liste cu proiecte finalizate, în derulare sau în promovare. Casa Celibidache nu se află pe niciuna dintre liste. De fapt, pe lista proiectelor în promovare sunt 0 (zero) obiective la nivel național, iar pe lista proiectelor în derulare sunt aproximativ 300 de obiective. Dintre acestea, doar 4 sunt din județul Neamț (vezi foto). 

proiecte in derulare CNI
Proiectele din județul Neamț aflate în derulare cu bani de la CNI

Așadar, un imobil emblematic al municipiului Roman, atât prin valoarea sa arhitecturală, cât mai ales prin ceea ce simbolizează în cultura mondială, stă părăsit de mai bine de zece ani, fără ca autoritățile să înțeleagă că au la îndemnă o adevărată mină de aur și să o exploateze așa cum ar trebui. 

Citește aici un articol despre casa în care s-a născut Sergiu Celibidache, material documentat pentru campania „Orașul uitat”, 2017: Roman: Casa în care s-a născut Sergiu Celibidache a ajuns o ruină – adăpost pentru oamenii străzii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.