Expoziție dedicată Vioricăi Agarici, în centrul Romanului

de | 01/07/2019 | Cultură, Local

O expoziție inedită dedicată Vioricăi Agarici va putea fi vizitată de romașcani în centrul orașului, începând de miercuri, 3 iulie.

Epoziția, organizată de Consiliul Județean Neamț, a fost realizată cu ocazia comemorării a 74 de ani de la eliberarea deținuților din lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau.

Expoziția, care a fost în luna februarie prezentată la Parlament, constă în reconstituirea estetică și simbolică a vagoanelor „Trenurilor Morții“ cu care evreii erau transportați către lagărele de exterminare.

Vernisajul „Viorica Agarici“ va începe pe data de 3 iulie, ora 14.00, expoziția rămânând deschisă timp de trei zile, până vineri seară. Ulterior, expoziția va fi relocată în Gara municipiului Roman, acolo unde se află de câțiva ani bustul Vioricăi Agarici.

Un articol despre Viorica Agarici și aspecte inedite din viața ei de la Roman puteți citi aici: Amintiri despre Viorica Agarici: „Vine Doamna! Vom primi bomboane!”

Viorica Agarici a fost președintă a filialei din Roman a Societății Naționale de Crucea Roşie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a salvat de la pieire sute de evrei transportați în condiții inumane, în „Trenurile Morții“. Pentru curajul său, la data de 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, diploma şi titlul „Drepţi între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria sa pe „Aleea Celor Drepţi“. În anul 2011, Primăria Municipiului Roman i-a acordat titlul de „cetățean de onoare“.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.