Sesizare la Avocatul Poporului pentru autostrada A8

de | 25/07/2019 | Național, Social

Trei asociații și patru partide au convenit să sesizeze Avocatul Poporului pentru încălcarea de către Guvernul României a legii prin care s-a aprobat construirea auostrăzii Iași – Târgu Mureș.

„Alături de reprezentanții asociațiilor Împreună pentru A8, Moldova Vrea Autostradă și ai PNL, USR, PMP și PLUS, reprezentanții Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei au participat la o întâlnire de lucru care a avut loc la Iași (n.r. – pe 23 iulie), pe tema autostrăzilor Moldovei, în mod special a autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

În documentul asumat de toți participanții, s-a solicitat:

  1. Renunțarea la Parteneriatul Public Privat privind Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș/A8 și punerea în aplicare a Legii 291/2018, prin responsabilizarea Ministerului Transporturilor, conform legii, privind finanțarea și realizarea integrală a acestei investiții. Termen limită: 1 septembrie 2019.
  2. Înființarea Unității de Implementare și Management a Proiectului Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, în subordinea Ministrului Transporturilor, din care să facă parte și ONG – urile asociațiile Împreună pentru A8, Moldova vrea autostrada și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Participanții au convenit că vor sesiza Avocatul Poporului privind încălcarea de către Guvernul României a Legii 291/2018, legea Autostrăzii Unirii – Ungheni – Iași – Târgu Mureș, în ceea privește instituția responsabilă de executarea investiției. Suntem convinși că fără colaborarea între asociațiiile civice, partidele politice și mediul de afacere nu se pot mișca proiectele esențiale pentru Moldova. În același timp, este nevoie de coerență regională. Din păcate, în special politicienii locali sunt captivi în alveola județeană. Structura centralistă a propriilor partide le condiționează acțiunile.” – comunicat Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Cu sau fără un răspuns favorabil din partea Avocatului Poporului, actualii politicieni – care vor reveni în curând în teritoriu pentru a cere voturi – trebuie să înțeleagă că acest obiectiv nu mai poate rămâne doar o promisiune.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.