Deputații care fac parte din Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională s-au reunit luni pentru a audia reprezentanți ai mai multor instituții în cazul Caracal. La aceste audieri s-au prezentat, însă, doar reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). În partea publică a acestei ședințe, în care s-au discutat aspecte ce nu au caracter de informații clasificate, deputații prezenți au avut intervenții numeroase. De cele mai multe ori, generalul de brigadă Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS, a răspuns evaziv sau la modul general.
Județul Neamț are doi deputați în această comisie – Neculai Iftimie și Mugur Cozmanciuc – iar înRoman.ro le-a solicitat celor doi să pledeze pentru transparență, fiindcă cetățenii au nevoie de informații corecte și clare. Dintre cei doi, doar deputatul liberal a fost prezent.
Mugur Cozmanciuc a spus că este “inadmisibil” că niciun reprezentant al Ministerului de Interne sau al Inspectoratului General de Poliție nu a fost prezent și l-a întrebat pe generalul Bălan cum ar caracteriza sistemul 112, având în vedere și evenimentul din 2014 (accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia mai multe persoane au decedat pentru că localizarea apelului de urgență a fost deficitară).
“Înțeleg toate aceste situații în care localizarea nu a putut fi făcută astfel încât să determine cu precizie punctul de locație. Dar vis a vis de întrebarea dumnevoastră vreau să vă informez că de-a lungul acestor ani sistemul a funcționat corect. Numai pe parcursul anului 2018 au fost peste 13 miilioane de apeluri, dintre care jumătate apeluri reale.”
general de brigadă Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS
Deputatul Cozmanciuc a întrebat și care este situația contractului privind modernizarea sistemului 112. Răspunsul primit a fost că procedura stagnează din august 2018, atribuirea contractului fiind contestată și la acest moment fiind pe rol un proces în instanța de contencios.
“Dacă procedura ar fi fost implementată serviciul 112 ar fi avut un randament mai bun?”, a mai întrebat Mugur Cozmanciuc. “Dacă un asemenea sistem ar fi fost funcțional, este clar că ar fi răspuns cu o acuratețe mai bună localizarea. Pentru că în cerințele acestui contract a fost clar prevăzută localizarea în standard AML.”
Deputatul a vrut să afle și dacă există o procedură de verificare din partea Consiliului Europei privind implementarea sistemului 112, dar generalul Bălan nu a știut să răspundă la această întrebare. În cele din urmă, Mugur Cozmanciuc a mai întrebat dacă au fost făcute modernizări ale sistemului 112 după anului 2014 pentru “de fiecare dată când a venit Serviciul a avut o aprobare precum a solicitat” și ce informări au fost făcute de STS către președintele țării sau către Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) cu privire la situația acelui contract de achiziții privind modernizarea 112. Nici de această dată nu au fost oferite răspunsuri clare, generalul Bălan limitându-se la a afirma că: “Cu toată sinceritatea spun că mi-aș fi dorit ca acest contract să fie semnat și proiectul implementat, dar astea sunt condițiile în acest moment.”
Ce a spus, concret, reprezentantul STS:
- nu a oferit nicicum adrese celor de la Poliție și că nu poate face acest lucru decât dacă apelul la 112 se face de pe un telefon fix;
- operatorul STS a procedat corect în cele trei convorbiri pe care le-a avut cu victima;
- polițistul care a preluat apelul de la operatorul STS a sunat înpoi la STS fiindcă nu știa cum să folosească programul de pe calculator (“informația de localizare prelată de la operatorii de telefonie mobilă este afișată într-un format grafic, atât la operatorul STS, cât și la operatorii de la toate celelalte agenții, inclusiv la Poliție”);
- prima deschidere a informației de localizare de către polițist s-a făcut la o oră și 13 minute de la furnizarea acestei informații.
O nouă ședință a Comisiei de apărare din camera deputaților va avea loc peste câteva zile, atunci când ar urma să se prezinte la audieri și reprezentanți ai MAI.
0 Comentarii