Al șaptelea episcop al Diecezei de Iași, consacrat săptămâna viitoare

de | 02/08/2019 | Național, Religie

În sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, marţi, 6 august, Monseniorul Iosif Păuleţ va fi consacrat episcop şi va lua în posesie canonică Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în cadrul unei Liturghii solemne celebrate în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la ora 10.30. ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, va fi co-consacrator, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

La celebrare vor participa şi ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, peste 15 episcopi din ţară şi din străinătate, aproximativ 400 de preoţi, oficialităţi, persoane consacrate şi credincioşi laici.

Mons. Iosif Păuleţ, care până acum a fost decan al Decanatului de Bucovina şi paroh la Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, este de loc din Tămășeni și a fost numit la 6 iulie episcop de Iaşi de către Papa Francisc. În aceeaşi zi, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a episcopului Petru Gherghel de la conducerea Diecezei de Iaşi, pe care o conduce de 41 de ani, din anul 1978. Din ziua consacrării noului episcop, PS Petru Gherghel va deveni episcop emerit de Iaşi. Mons. Păuleţ va fi, astfel, al şaptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, înfiinţată canonic în anul 1884.

Dieceza Romano-Catolică de Iaşi se întinde pe o suprafaţă de 46.378 km2 din nord-estul României, pe cuprinsul a opt judeţe (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea), cu o populaţie de 4.359.762 de locuitori, dintre care 4,6% sunt catolici. Numărul credincioşilor romano-catolici din această dieceză este de 206.675, în 69.807 de familii. În structura ei administrativă internă este alcătuită din 10 decanate incluzând 157 de parohii (administrate de clerul diecezan: 145; administrate de preoţii călugări: 12). Pe cuprinsul diecezei sunt 244 de locaşuri de cult, 37 de institute de binefacere, 37 centre educative. Activează în Dieceza de Iaşi 304 preoţi diecezani, 128 preoţi călugări (preoţi franciscani: 86; preoţi din alte congregaţii: 42), iar în afara diecezei activează 98 de preoţi diecezani. Sunt prezente 56 de congregaţii (masculine: 14; feminine: 42), cu 24 de bărbaţi (nu sunt incluşi preoţii călugări) şi 403 femei.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.