Campanie umanitară: „Romașcanii salvează vieți”

de | 01/08/2019 | Local, Social, Util

Primăria municipiului Roman, în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Neamț și Clubul Sportiv Municipal, a lansat și în acest an campania „Romașcanii salvează vieți”. Această campanie se va derula pe toată perioada lunii august și va avea drept scop sensibilizarea cetățenilor și conștientizarea lor de faptul că prin donarea de sânge pot contribui la salvarea semenilor aflați în momente de cumpănă ale existenței.

Primarul Lucian Micu a ținut să adreseze un apel către locuitorii municipiului Roman, dar și celor din localitățile aflate în zona orașului, să se prezinte la centrul de transfuzie sanguină și să doneze stropul de sânge care ar putea salva viața unui om.

„Prin această inițiativă, primăria municipiului Roman dorește să-i încurajeze pe cetățeni să doneze sânge și în același timp să conștientizeze asupra nevoii permanente de produse sanguine, nevoie care nu poate fi acoperită decât prin efortul colectiv al tuturor. Și eu voi fi unul dintre donatorii de sânge, așa cum am făcut în ultimii ani. Pe lângă efectul benefic al donării asupra organismului, e bine să răspundem cu toții și nevoii de produse sanguine la nivelul unităților medicale.”

primarul Lucian Micu

Edilul a precizat, totodată, că funcționarii primăriei vor fi printre primii care vor da un exemplu în acest sens. De asemenea, în scop stimulativ, donatorii care se vor prezenta la centrul romașcan în perioada campaniei, respectiv în luna august, vor primi, pe lângă bonurile compensatorii acordate prin lege, carduri eliberate de către primăria romașcană și Clubul Sportiv Municipal, prin care vor putea avea câte trei intrări gratuite la ștrand.

Centrul de recoltare a sângelui din Roman se află în incinta policlinicii municipiului, la etajul II, programul pentru donare fiind zilnic, între orele 7.00 și 11.00. Cei care vor să doneze sânge trebuie să îndeplinească unele condiții: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 62 de ani, să aibă o greutate minimă de 58 de kilograme în cazul femeilor și 60 de kilograme în cazul bărbaților, să nu fi suferit sau să nu sufere de hepatită, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet, boli de inimă sau de piele, tiroidă, miopie avansată și anemie, să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării, iar femeile să nu fie însărcinate sau în perioada menstruală. 

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.