Curajul Alexiei nu a salvat-o pe Măriuca

de | 02/08/2019 | Actualitate, Local

Hărmălaia pe care o face bâlciul acoperă strigătele de deznădejde ale oamenilor de pe mal. Pompierii sunt deja cu barca la apă, polițiștii au început cercetările, iar câțiva curioși s-au adunat să privească la întreaga defășurarea de forțe. Tot efortul se face pentru găsirea Măriucăi, o fețită de opt ani care a venit la scăldat cu verișorii și cu mătușa ei. Pompierii o caută deja de zeci de minute, iar șansele care ea să mai fie găsită în viață scad cu fiecare secundă. În tot acest timp, polițiștii vor să refacă firul evenimentelor și vorbesc cu toți cei care ar putea spune cât mai exact ceea ce s-a întâmplat 

Dintre toți martorii, Alexia este cea mai lucidă. Și cea care dă cele mai prețioase informații. Fiindcă micuța de 9 ani, tunsă băiețește, a sărit în apă să-și salveze verișoara. “Ea a intrat prima în apă. Eu am văzut că e în pericol, am sărit după ea. M-am lovit la burtică, dar n-am zis nimic. Și m-am dus tuma, tuma… M-a apucat de picioare, apoi mi-a dat drumul. Nu am putut să mai fac nimic…” Alexia repetă aproape mecanic că nu a reușit să o salveze pe Măriuca, fără să mai spună că ea însăși a fost în pericol de moarte. Doar că ea a avut un înger păzitor, un pescar care a scos-o la timp, fără să stea pe gânduri. Cu un frate mai mic în brațe, Alexia recunoaște că nu s-a gândit nicio clipă la pericol.

Între timp, mama Alexiei umblă bezmetică, polițiștii încearcă să îi ia o declarație, iar o altă rudă care vine pentru a i se confirma ceea ce deja auzise începe să jelească și să spună, printre frânturi, că familia extinsă mai pierdut un tânăr în Moldova, în urmă cu câțiva ani, că Măriuca stătea la grajduri (acolo unde stă și Alexia) și urma să fie operată pentru o afecțiune medicală.

Polițiștii au încercat de nenumărate ori să obțină de la rude un număr de telefon al părinților Măriucăi, apoi s-au decis să încerce altă variantă. Pompierii romașcani au primit în sprijin un echipaj cu barcă de la Piatra-Neamț, iar căutările au continuat. Dacă Măriuca nu va fi găsită în această seară (căutarea continuă atât cât mai permite întunericul și tehnica de a ilummina pe care o are Detașamentul Roman la dispoziție), mâine vor fi aduși scafandrii de la Iași. 

Dincolo de gard, sute de oameni se distrează în bâlci, iar strigătele lor ascund tragedia care are loc la doar 100 de metri. Doar fața Alexiei, care păstrează parcă sculptate urmele lacrimilor, pare să întrebe fără cuvinte: “Cu ce-am greșit?” 

Ea nu a greșit, dar noi, societatea, da. Ea și Măriuca doar au avut ghinionul de a se naște și de a crește într-o familie în care dușul înseamnă scăldatul în Moldova, fiindcă asta este tot ce-și pot permite, în ciuda riscurilor. 

balci cautari inec pompieri 6720
Hărmălaia pe care o face bâlciul acoperă strigătele de deznădejde ale oamenilor de pe mal.
cautari inec echipaj smurd 6739
Un echipaj SMURD își pregătește echipamentul.
cautari inec pompieri tatal alearga 6729
Un membru al familiei fetiței înecate aleargă plângând spre pompierii salvatori.
cautari inec pompieri 6743
Căutările continuă de pe ambele maluri ale râului Moldova.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.