Trebuie să recunoaștem că Piața Smirodava e un loc foarte bine aprovizionat, în care găsești de toate. Carne, pește, cârnați, conserve, dulciuri, acrituri, mărar, pătrunjel, pepeni cu dungi sau fără, roșii și castraveți. Și gunoi. Mai ales gunoi, din belșugul-belșugului. Asta fiindcă în perimetrul pieței sunt amplasate containerele de colectare a deșeurilor, șapte la număr, în care chiar se colectează. Gunoaie de la comercianți, gunoaie de la locatarii blocurilor din jur, gunoaie de la cumpărătorii care se află în trecere și au chef să arunce pe-acolo ce le prisosește.
Problema n-ar fi atât de spinoasă dacă respectivele gunoaie nu s-ar acumula zi de zi în cantități uriașe, fără ca cineva, respectiv firma de salubrizare locală, să le ridice cu o frecvență adecvată situației. Dar gunoaiele se acumulează. În containere, apoi pe lângă, formând zi de zi grămezi, mormane, munți. Dacă se întâmplă să mai bată și vântul e jale, căci respectivele gunoaie sunt împrăștiate prin toată piața. Și taman asta e problema majoră: acolo e totuși o piață! O piață în care se vând produse agricole și alimentare, incompatibile cu insalubritatea unor gunoaie de tot felul.
Cândva, tomberoanele alea de gunoi își aveau o altă locație, nu departe de cea actuală stabilită de primărie, într-un spațiu dintre blocuri. Au strâmbat însă din nas unii locatari, iar Primăria municipiului Roman a decis să mute containerele de gunoi în plină piață. Înțeleaptă decizie, nimic de zis! Deși, dacă ar fi să ne luăm după principiul care zice că din două rele e musai să-l alegem pe cel mai mic, atunci mai degrabă ar fi de preferat să strâmbe din nas câțiva locatari, decât să fie infestată cu gunoaie o piață întreagă de unde se aprovizionează sute și chiar mii de romașcani. Dar decizia a fost decizie, a fost oficială, s-a pus în aplicare și basta. De atunci, în Piața Smirodava a început era gunoaielor. În orice oră a zilei te-ai duce acolo, ai vedea gunoaie peste gunoaie, revărsându-se cu generozitate peste marginile tomberoanelor umplute până la refuz. Problema asta datează de o foarte mare bucată de vreme, continuă să fie prezentă și, din păcate, are șanse să fie neglijată și să persiste la nesfârșit. Și ca să fie și colacul peste pupăză, trebuie să amintim că toți comercianții din Piața Smirodava sunt obligați să plătească taxele corespunzătoare la Rossal, firma de colectare a gunoiului. Deci să plătescă pentru ce? Pentru gunoaiele prin care trebuie să-și facă zilnic cărare, ca să răzbată până la ușile magazinelor lor? Dar n-ai ce-i face, asta-i obligația legală, stabilită de comun acord de către administrația locală și firma de salubrizare Rossal: nu ți se dă autorizație de funcționare, dacă nu închei contract pe ridicarea gunoiului. Frumoasă lege! Și chiar profitabilă, aș îndrăzni să spun. Primarul Lucian Micu a ținut să precizeze în conferința de presă de săptămâna aceasta că se va face o majorare a tarifelor percepute pentru ridicarea gunoiului și că acest lucru se va întâmpla din cauza unor hotărâri de Guvern, care forțează respectiva majorare. Și totuși, până la urmă:
Pentru ce se plătește?
În contextul problemei care persistă în Piața Smirodava de un amar de vreme-ncoace, a picat numai bine, recent, un eveniment legat în exclusivitate de acest subiect. Miercuri a fost o mare dezbatere mare pe tema anunțatei scumpiri a prețului pentru gunoi, la Roman. Au fost prezenți reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Neamț, precum și cei ai firmei de salubrizare locală Rossal. Aceștia s-au străduit din greu să le explice romașcanilor care sunt bazele legale și economice care fac mai mult decât necesară mărirea taxelor de preluare a deșeurilor.
Lucrurile pe care respectivii reprezentanți n-au reușit însă să le explice celor prezenți la întâlnire, au fost taman chestiunile legate de calitatea serviciilor prestate de firma de salubrizare Rossal și de impunerea unor contracte obligatorii de salubritate, care nu au nici o legătură cu realitatea. Adică exact lucrurile pomenite aici, care sunt de atâta vreme problematice în amintita piață romașcană. Și nu numai acolo. Fiindcă nu-i normal ca cel care aruncă o hârtie la gunoi, și pe aceea sporadic, să fie taxat la fel ca cel care aruncă zece pungi cu deșeuri zilnic. Și e la fel de anormal să plătești pentru un serviciu care ți se prestează cu ineficiență și pentru gunoaiele care nu-s ridicate corespunzător și ți se aștern zi de zi, în mormane permanente, sub nas. Problema cea mai mare este aceea că suntem la mâna singurei firme de salubrizare existentă în oraș, firma Rossal, iar dacă Rossal se supără, rămânem cu gunoiul la poartă pe vecie. Primarul municipiului Roman a declarat săptămâna aceasta că nu se poate crea un serviciu asemănător în cadrul primăriei, fiindcă procedurile sunt foarte complicate și ar costa prea mult. Prin urmare, în privința gunoaielor din Piața Smirodava (și cu siguranță din multe alte părți ale orașului), verdictul e clar. Adică:
Rămâne cum am stabilit
Într-una din conferințele de presă de anul trecut, primarului Lucian Micu i s-a prezentat, printre altele, problema mormanelor de gunoaie din Piața Smirodava. „Nu se poate pune problema să mutăm tomberoanele de acolo în altă parte, fiindcă nu avem o altă locație adecvată în zonă”, a spus atunci primarul. Lăsând la o parte faptul că nici piața agroalimentară nu e o locație tocmai adecvată pentru depozitarea gunoaielor, s-a solicitat totuși găsirea unei soluții pentru rezolvarea problemei. Iar primarul romașcan a promis, în aceeași conferință de presă, că va face demersuri pentru ca deșeurile din Piața Smirodava să fie ridicate de mai multe ori pe zi, astfel încât să nu se mai poată acumula în mod excesiv. În lipsa altei soluții, măsura aceasta ar fi fost până la urmă bună dacă ar fi fost și aplicată.
Numai că n-a fost. Nici în zilele următoare, nici astăzi, după mai bine de un an de la promisiunea făcută. Gunoaiele deversează în continuare din containerele ticsite și se întind, zi de zi, pe tot terenul din jur, până-n ușile pe unde magazinele din zonă își fac aprovizionarea cu pește, carne, zarzavaturi și alte alimente numai bune de mâncat. Mașina Rossal-ului vine doar seara târziu, să le ridice. De multe ori chiar după lăsarea întunericului când, firește, din nebăgare în seamă mai rămâne în urmă câte-un ambalaj, câte-o conservă expirată, câte-un pepene stricat. Așa, ca să fie de sămânță pentru ziua următoare. Problema din Piața Smirodava rămâne în continuare exact ca-n gară. Deșeurile de tot felul tronează nestingherite cu toptanul, mirosul îți mută nasul din locul lui firesc, iar musca bâzâie deopotrivă peste gunoaie și peste mărfurile alimentare expuse spre vânzare la câțiva pași mai încolo. Iar cei din jur plătesc la greu pentru un serviciu de salubritate nesatisfăcător, pentru o firmă de salubrizare care nici măcar nu-și dă osteneala să presteze corespunzător pentru banii încasați. Și partea frumoasă e aia că sunt toate probabilitățile să plătească chiar mai mult decât până acum, fiindcă mărirea taxelor la gunoi se va face oricum, sub felurite pretexte științific ticluite, indiferent de voința și părerea muritorilor de rând. În Piața Smirodava, ca-n orice piață din lume, nimic nu e gratis și totul se plătește. Inclusiv -sau mai ales- gunoiul. Care ar trebui să fie scos din containere și expus pe tarabă, din moment ce e mai din belșug și mai scump ca orice altă marfă din jur.
0 Comentarii