Cât ar urma să plătim pentru gunoiul produs. Indici modificați pentru firme

de | 14/08/2019 | Administrație, Economic, Local

Revolta oamenilor de afaceri din oraș, care plătesc sume importante către Rossal pentru a li se ridica gunoul a culminat cu o scrisoare deschisă adresată administrației locale și operatorului de salubritate, dar și cu o discuție de mai bine de două ore între cei nemulțumiți și, în principal, reprezentantul ADI Eco Neamț (vezi aici ce s-a discutat în cadrul dezbaterii publice).

La finalul dezbaterii, autoritățile locale au promis că vor recalcula indicii de generare a deșeurilor, să nu se mai ajungă la situații în care pentru o activitate de birou să se plătească cantități de deșeuri cât pentru un punct de producție.

Important: tariful propus pentru majorare a rămas același. Așadar, persoanele fizice vor plăti cu siguranță mai mult, fiindcă în acest caz nu se diminuează niciun element din calculul tarifului. Care sunt tarifele pe care ar urma să le plătim din septembrie pentru gunoi:

Tarifele aferente activităților prestate (fără TVA)

  1. Tarife pentru utilizatorii casnici din mediul urban 
  • Reciclabil: 703,91 lei/tonă // 2,46 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) 
  • Rezidual: 373,87 lei/tonă // 7,41 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) 
  • Tarif total Reciclabil + Rezidual (lei/persoană/lună): 9,87 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) ( de la 5,36 lei/persoană/lună)
  • Penalizare: + 50% pentru nerespectarea colectării selective; 

2. Tarife pentru utilizatorii non-casnici 

  • Reciclabil: 703,91 lei/tonă 
  • Rezidual: 373,87 lei/tonă. 
  • Penalizare: + 50% pentru nerespectarea colectării selective.

Tariful aprobat pentru colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi asimilabile de la persoanele juridice este exprimat în lei/tonă. Noii indici de generare a deșeurilor pentru firme sunt în tabelul de mai jos. Acest tabel face parte dintr-un proiect ce va fi dezbătut de consilierii locali în ședința ordinară de joi, 22 august, ora 14.00.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.