Investitorii americani ar putea aduce în România 10 miliarde de dolari. Pe care autostradă ar putea ajunge măcar o investiție în Regiunea Nord-Est?

de | 26/08/2019 | Economic, Național

Recenta vizită a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă (a doua) s-a concretizat într-o declarație de presă comună, ce arată direcții de colaborare între cele două țări: parteneriatul NATO merge mai departe (posibil cu o prezență mai numeroasă a militarilor americani în România), cele două țări se opun proiectului Nord Stream 2 (care ar crește dependența unor țări față de Rusia), va exista o colaborare mai puternică pentru folosirea energiei nucleare civile, se caută soluții pentru introducerea tehnologiei 5G în România – în condițiile în care China pare să obțină un avantaj în această zonă. 

Nu în ultimul rând, “ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări. Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.

La acest moment, SUA este investitorul de pe locul 13 pentru România, cu importuri de aproximativ 1 miliard de dolari în 2018. În același timp, România a exportat în SUA produse de peste 1,5 miliarde de dolari. 

Vizita președintelui Iohannis, finalizată cu aceată declarație comună reprezintă, însă, doar vârful icebergului. În lunile anterioare întâlnirii celor doi șefi de stat, reprezentani ai Consiliului de Afaceri Americano-Român (un ONG care reprezintă investitori americani din top Fortune 500 ce au afaceri în România) au făcut mai multe vizite în țara noastră, întâlnindu-se cu reprezentanți ai statului român și cu mediul privat din țara noastră. 

Cu toate acestea, abia după întâlnirea bilaterală, președintele Consiliului de Afaceri Româno-American a avut o declarație publică referitoare la intențiile de investiții în România. Ceea ce sugerează că investitorii americani așteptau un semnal verde de la Casa Albă. 

„România este unul dintre cei mai de încredere aliați democratici ai Americii din lume. Președintele Trump are o oportunitate primordială de a consolida legăturile de comerț și cooperare care leagă cele două națiuni, afirmând dorința României de a se alătura OCDE și de a susține propuneri de extindere a programului de renunțare la viză eligibilitatea în țări demne precum România. De aceste acțiuni va beneficia în mod direct economia americană, deoarece companiile americane au peste 10 miliarde de dolari în potențiale noi proiecte în România. “

Eric Stewart, președinte Consiliul de Afaceri Româno-American

Din aceste proiecte – care probabil se vor concretiza într-o proporție importantă -, de dorit ar fi ca măcar unul să ajungă în Regiunea Nord-Est. Deschidere față de mediul de afaceri există în zonă, nevoie există încă și mai multă, dar cum ajunge americanul obișnuit cu autostrăzi cu șase sau opt benzi până la Roman, Bacău, Suceava sau Iași? Cu elicopterul, așa cum a venit premierul? Posibil. Și cum va transporta produsele? Pe care autostradă? 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.