Adulții care lucrează cu minori, căutați în Registrul de infracțiuni sexuale

de | 12/09/2019 | Județean, Social

La începutul lunii iulie a acestui an, a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale (registru organizat de Ministerul Afacerilor Interne ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române). Actul normativ prevede că instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a precizat că, până la data de 12 septembrie, la nivelul județului au fost depuse peste 400 de cereri din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul acestui Registru.

În județul Neamț, persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la toate sediile polițiilor municipale și orășenești, astfel:

  • Reședința Inspectoratului de Poliție al județului Neamț:  Luni – Vineri: între orele 0900-1100;
  • Poliția municipiului Piatra Neamț:  Luni – Vineri:  între orele 0900-1100;
  • Poliția municipiului Roman: Luni – Joi: între orele 0830-1030 și 1400-1600, Vineri: între orele 0830-1030;
  • Poliția orașului Tîrgu-Neamț: Luni – Joi: între orele 0830-1000 și 1300-1500, Vineri: între orele 0830-1030;
  • Poliția orașului Bicaz: Luni – Vineri: între orele 0900-1100;
  • Poliția orașului Roznov: Luni – Vineri: între orele 0900-1100.

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința are valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.