A început sezonul sfeclelor explozive

de | 18/09/2019 | Actualitate, Local

Odată cu campania de recoltare și depozitare a sfeclei de zahăr, au început să apară și diferite surprize explozive, la propriu. În dimineața zilei de marți 17 septembrie, dispeceratul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență a fost anunțat prin numărul 112 despre depistarea unor elemente de muniție neexplodată, în curtea Fabricii de zahăr „Agrana” din Roman.

Pirotehniștii au fost trimiși de urgență în misiunea de asanare și, odată ajunși la fața locului, au găsit două proiectile explozive, unul de calibrul 75 de milimetri și celălalt de calibrul 47 de milimetri, un focos de cap pentru proiectil și un stabilizator pentru lovitură de aruncător. Bombele fuseseră aduse de pe câmp odată cu o încărcătură de sfeclă de zahăr și fuseseră descoperite de un muncitor, în timpul operațiunii de sortare.

Muniția, rămasă neexplodată din vremea celui de-al doilea război mondial, a fost preluată în deplină siguranță de către echipa pirotehnică, urmând să fie supusă detonării controlate într-un poligon special destinat acestei operații. Totodată, pirotehniștii au verificat zona cu detectorul de metale, pe o rază de circa 200 de metri pătrați, însă nu au mai descoperit alte elemente de muniție.

Trebuie menționat faptul că nu este prima oară când la fabrica romașcană ajung bombe odată cu sfecla recoltată de pe câmp. Toamna trecută, niște muncitori au găsit două proiectile neexplodate, tot în timpul sortării sfeclei de zahăr proaspăt descărcată. Potrivit celor afirmate de către reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, muncitorii fabricii de zahăr din Roman sunt bine instruiți pentru astfel de cazuri și știu cum să procedeze pentru a evita pericolul unor accidente.  

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.