Peste 8 milioane de euro de la UE, despăgubiri pentru inundațiile din 2018. Banii ajung și la Neamț

de | 18/09/2019 | Acces Europa, Social

Parlamentul European a aprobat miercuri, 18 septemebrie, acordarea a peste 8 milioane de euro Regiunii Nord-Est a României, grav afectată de inundațiile ce au avut loc în vara anului trecut. Raportorul acestui proiect – adică parlamentarul care a scris raportul ce ulterior a fost votat în comisa de specialitate și apoi în plen – a fost eurodeputatul PNL Siegfred Mureșan.

În vara anului 2018, precipitațiile abundente din regiunea de nord-est a României au cauzat inundații pe scară largă în toate cele șase județe ale regiunii cu daune importante aduse infrastructurii, cum ar fi baraje, diguri, drumuri, poduri, rețele de epurare a apei și de canalizare, distribuția energiei electrice și a gazelor, alimentarea cu apă potabilă și sisteme de irigare, școli și alte clădiri publice. În plus, au existat pierderi semnificative în agricultură și daune pentru gospodăriile private.

extras din raportul eurodeputatului Siegfred Mureșan

În cererea lor, autoritățile române descriu în detaliu amploarea catastrofei. Valurile repetate de precipitații abundente de la mijlocul lunii iunie până la începutul lunii august au dus la inundații și pagube ulterioare la nivelul infrastructurii, în agricultură și în gospodăriile private din toate cele șase județe din regiunea de nord-est, în special în Neamț, Bacău și Suceava. Au fost afectate diguri și baraje de pe cursuri de apă interioare, peste 4 000 km de drumuri și străzi (naționale și locale), poduri, sisteme de tratare a apei și de canalizare, rețele de distribuție de energie electrică și gaze, sisteme de alimentare cu apă potabilă și de irigații, 32 de școli și alte clădiri publice.

Cuantumul total al asistenței aprobate este de 8 192 300 EUR. 

De precizat că în ședința de marți, 17 septembrie, Guvernul României a aprobat alocarea a peste 164 de milioane de lei (aproximativ 34 milioane de euro) din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Acești bani vor finanța lucrări de refacere și reabilitate a infrastructurii hidrotehnice, terasamente și maluri de apărare, drumuri județene și comunale, poduri și podețe, afectate de inundații și alunecări de teren. Banii vor ajunge la autorități locale din 27 de județe, afectate de calamități naturale în acest an.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.