Apeluri false la pompieri de la un cetățean care vede înecați

de | 19/09/2019 | Local, Social

Odată cu celebrul și sinistrul caz Caracal, s-a declanșat o adevărată isterie a apelurilor false, date la 112 pentru diverse cazuri închipuite. Cei care fac respectivele apeluri se amuză, probabil, copios, însă din nefericire (sau mai degrabă din inconștiență) nu realizează că „glumele” lor pun în mișcare forțe și mijloace de multe ori impresionante. Iar ceea ce e mai tragic este că respectivii „glumeți” nu par a-și da seama că pun în pericol viețile altora, fiindcă forțele și mijloacele pe care ei le-au chemat degeaba prin apeluri false, ar fi trebuit poate să fie la acea oră într-un alt loc, unde alte persoane aflate într-un real pericol chiar aveau nevoie urgentă de intervenție și de ajutor.

Din păcate, nici municipiul Roman nu a fost ocolit de situații de acest gen. În primele 8 luni ale acestui an, pompierii militari de la Detașamentul Roman au avut 18 apeluri care s-au dovedit a fi false. Mai mult decât atât, în ultima perioadă de timp pompierii romașcani s-au confruntat cu o situație aparte, în care un cetățean din zona municipiului i-a alertat în mod repetat, la diferite ore ale nopții, susținând că vede persoane înecate în râurile Moldova și Siret.

În ultima perioadă am avut cam 10 apeluri, și cred că nu greșesc, cu un cetățean din zona municipiului Roman, care face niște glumițe total la nelalocul lor, prin care ne informează că în râul Moldova sau în râul Siret, depinde ce locație consideră el la momentul respectiv, sunt persoane care au fost date dispărute, în general niște copii, niște fetițe – de fiecare dată are câte o situație dintr-asta ipotetică, adică există doar în mintea lui. În plus, glumele acestea – ca să le spun astfel – vin și la ore ale nopții. Și nu ar fi o problemă pentru noi, fiindcă suntem operativi 24 de ore din 24, intervenim cu maximă promptitudine. Însă una este să avem o misiune de căutare a unei persoane pe cursul unui râu pe timp de zi, și cu totul altceva este pe timp de noapte, când trebuie să suplimentăm anumite forțe și mijloace. Trebuie să facem și o iluminare a zonei și sunt alte norme care se aplică la momentul respectiv. Noi am reușit să identificăm acea persoană care face repetat apeluri false, este de undeva din Cotu Vameș, am înțeles că are și unele probleme de sănătate, însă cu toate acestea suntem obligați să intervenim și să ne deplasăm de fiecare dată, fiindcă nu putem ști dacă apelul respectiv este fals sau real. Din păcate, aceste glume, aceste apeluri imaginate, nu numai că presupun eforturi și cheltuieli, dar pun în pericol viața altora, care la ora respectivă chiar au o reală nevoie de intervenția noastră.

 maior Constantin Luca, comandantul Subunității de pompieri Roman 

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.