Ai furat de pe morminte, n-a avut cine te prinde

de | 24/09/2019 | Local, Social

O persoană din Roman s-a plâns pe Facebook, în urmă cu câteva zile, că unul din mormintele familiei, aflat în cimitirul Eternitatea, fusese prădat. Faptul în esență nu a adus nimic nou, fiindcă s-a mai întâmplat (și din păcate deseori) ca de pe mormintele romașcanilor să dispară candele, ghivece cu flori, felinare, bare metalice și chiar cruci. 

Însă cu această ocazie a fost readusă în atenția locuitorilor acestui oraș o stare de fapt care încă domnește în cimitirul local: aceea a lipsei unui sistem de pază adecvat, care să facă imposibilă comiterea unor furturi sau a unor acte de vandalism. 

E drept, s-au montat câteva camere video de supraveghere, iar primarul Lucian Micu a afirmat că se vor mai monta altele până la finele acestui an, dar camerele respective nu pot stopa furturile de flori sau de candele și hoții pot foarte bine să-și mascheze figurile în așa fel încât să nu poată fi identificați pe imaginile înregistrate. 

Problema este alta: cea că în cimitirul Eternitatea nu există decât un singur agent de pază. Unul singur, care nu poate acoperi o suprafață atât de mare și care nu poate vedea de la un capăt al cimitirului dacă se fură în celălalt capăt. Primarul Micu a opinat că una din soluțiile eficiente ar fi aceea ca cerșetorii din cimitir să nu mai fie încurajați, adică să nu li se mai dea de pomană, ideea fiind că respectivii cerșetori sunt și autorii furturilor de pe morminte.  

„Deja avem programat a instala încă 10 camere de luat vederi în cimitir, dar din punctul meu de vedere primul pas pe care trebuie să-l facem cu toții este descurajarea cerșetoriei. Practic, din momentul în care vom înceta să le mai dăm sume de bani sau alimente cerșetorilor, o bună parte din acest fenomen va dispărea. Atât timp cât noi vom oferi bani la cerșetori, aceștia vor exista în cimitir și vor putea să fure de acolo. Și vreau să mai spun un lucru: se fură, e adevărat. Dar haideți să nu ne limităm să postăm pe rețelele de socializare. Haideți să aducem lucrurile acestea la cunoștința autorităților competente, să se facă sesizări la poliție și la Locato, care mai departe să poată viziona pe camere cine a furat și acela să fie deferit justiției”.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Este perfect adevărat că cerșetoria trebuie combătută, și nu numai în cimitir, ci oriunde. Dar furturile din cimitirul Eternitatea nu pot fi puse doar în cârca cerșetorilor. Pe lângă ei sunt atâția hoți de meserie care abia așteaptă să fure un felinar, pentru ca mai apoi să-l valorifice fie vânzăndu-l unor amatori de chilipiruri, fie ducându-l la centrele de colectare a fierului vechi. 

Până una-alta, soluția cu adevărat eficientă stă tot în paza asigurată de agenți de pază angajați. Iar dacă tot se cheltuie niște bani pentru achiziționarea și montarea unor camere de supraveghere, bune și necesare, e drept, atunci s-ar putea aloca niște fonduri și pentru angajarea unor paznici care să facă în timp util și la modul concret ceea ce camerele video nu pot face: să-i înșface pe hoți taman în momentul în care fură candela de pe mormânt. Și-n altă ordine de idei: Direcția Municipal Locato, cea care are în administrare cimitirul Eternitatea, a fost totuși informată despre furtul comis recent. Iar conducerea acestei direcții, nu demult intrată în subordinea primăriei, a dat din umeri a neputință și a motivat că nu există decât un singur paznic. Păi angajați, fraților, mai mulți! Că fonduri din concesionări și din alte lucrări, ar fi – slavă Domnului – de unde! 

Articol scris de Ciprian Predescu

1 Comentariu

  1. Elena

    D-le primar , suntem extrem de deranjati de insistenta si cersetoria unui individ din fata cimitirului nostru,ori de cate ori venim sa ne plangem dragii nostri parinti in deplina liniste,….acest individ de etnie tigan care de ani si ani de zile isi face veacul in fata cimitirului roman ,pur si simplu suparator de insistent sa stearga geamurile la masini si sa ii dai obligat vrei nu vrei bani,la care se si tocmeste daca nu ii dai suficient cat cere el……acest individ care de o viata nu l-am vazut nicaieri muncind….decat stand si acrosand oamenii care vin cu masinile ,insistand sa le spele si nu numai se si tocmeste la bani daca nu ii dai suficient……,sau la o pomenire daca o facem la mormant e prezent si la fel se tocmeste la bani,….va rugam ,va rugam cu deosebit respect sa luati masuri cat mai urgent cu el si sa putem si noi sa venim in liniste la mortii nostri fara nici un stres si sa fim mereu deranjati de acest individ …Multumim frumos!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.