Exclusiv. Ce spune medicul Abu Alika despre flagrantul făcut de DGA

de | 25/09/2019 | Justiție, Local

Șeful secției de ortopedie și traumatologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, dr. Abdalla Abu Alika, a fost prins în flagrant marți, 24 septemebrie, în timp ce lua mită suma de 500 de lei, susțin reprezentanții Direcției Generale Anticorupție (DGA). 

Medicul ar fi primit mita de la fiul unei paciente care fusese operată în urmă cu câteva zile și care urma ca marți după-amiază să fie externată. Dr. Abu Alika susține că totul a fost o înscenare și că nu înțelege de ce s-a întâmplat acest lucru. 

A fost o înscenare făcută de fiul unei paciente care era pe drum de plecare. Singura discuție a fost că am cerut să vină cineva din familie după-amiază, când trebuia externată pacienta, să vină să o ajute pentru că am o singură infirmieră. Pacienta are o pareză din cauza a două accidente vasculare. Nu știu ce a înțeles băiatul sau ce a înțeles pacienta. El a insistat pe hol să-mi da plicul, am refuzat, a intrat după mine în cabinet. Scopul era să îi explic ce trebuie făcut după ce pleacă acasă. Nu i-am spus nimic, nu i-am cerut nimic, nu am condiționat, nu am pretins, nu am făcut niciun semn. Din contră, am explicat ce are de făcut, am dat indicații. Fiindcă la externare se dă totul: rocmandări, rețetă, decont, tot. Nu știu ce a înțeles. Probabil era totul aranjat. L-am văzut insistând în hol, am refuzat… Nici nu știam ce are în mână, eu doar îi explicam ce trebuie să facă cu mama lui.

dr. Abdalla Abu Alika

Medicul susține că ideea de a lua mită la externare este cel puțin bizară, în condițiile în care pacienta era deja operată și cu proteza pusă.

Am riscat să plătesc eu proteza din cauză că procedurile pentru a obține o proteză decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț nu erau terminate. Cu toate acestea, am preferat să intru în operație, am pus pe primul plan binele pacientei. În declarația dată de fiul pacientei, pe care am citit-o în biroul procurorului, scrie că nu am pretins nimic, ci doar am spus că îmi fac datoria. Atunci de ce a făcut acest gest? Eu sunt sigur că nici părinții lui nu sunt de acord cu ce a făcut el. Dacă mama lui ar fi aflat, cred că ar fi făcut al treilea accident vascular.  Pacienta a fost tratată, operată, i s-a pus proteza – a durat puțin din cauza aprobărilor -, dar am făcut tot posibilul pentru ca pacienta să primească cât mai repede proteza și să nu plătească.

dr. Abdalla Abu Alika

Dr. Abu Alika a precizat că ia în calcul să îl acționeze în instanță pentru defăimare pe cel care a sesizat DGA. 

“Omul era foarte insistent. Pe hol l-am refuzat. Apoi eu am intrat în birou pentru că aveam de pregătit un dosar pentru Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare și mă grăbeam să-l trimit deoarece urma să lipsesc două zile din spital, trebuia să plec la Cluj cu fiul meu. El a pus plicul în sertarul biroului meu, dar eu nu am văzut când a făcut asta, eram ocupat cu dosarul. La un moment dat am ieșit din birou, când m-am întors, el nu mai era. Eu nu am atins acel plic, nu am știu că e în sertar, până au venit domnii de la poliție. Mă doare sufletul și sunt foarte supărat pentru că am făcut tot ce am putut fără să pretind nimic. Întotdeauna am pus pacientul pe primul loc, pentru că părinții meu au avut probleme de sănătate, soția mea are probleme și știu ce înseamnă să stai la ușă și să aștepți ce spune doctorul. 

dr. Abdalla Abu Alika

Șeful Secției de ortopedie și traumatologie se află, deocamdată, sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

3 Comentarii

  1. Gigi

    Abu-Allika a luat șpagă toată viața, de cand e medic. Dau un singur nume: Un domn pe nume Rusu (i se spune „nenea Miluț”)din Faurei, Neamt, operat de spagarul Abu-Allika, i-a dat acestuia 3200 lei. Cautati-l în Faurei si luati-i un interviu. Ar fi bine ca procurorii să ceară toate foile de internare a pacienților internați de Abu-Allika, macar din ianuarie 2019 si pana in prezent.. Cu siguranta se vor afla multe alte cazuri luare de mită și condiționarea actului medical. Pe langa acesta, șpagă ia si Andrici Maria care e si manager. Nu mai zic de medicii de la O-G unde pentru o nastere se ia intre 700 so 1000 lei si de ceilalti din Spital.

    Răspuns
    • Alexandru Cardei

      Sa iasa cat mai multa lume n fata si sa spuna cat si cui iau dat șpagă. Sa scrie foaie cand dau șpagă, ziua dată ora si numele cui iau dat șpagă si daca se poate poze sau alte evidențe privind șpagă. Mergeți pregătiți cand dati șpagă!!!

      Răspuns
  2. Mihai

    Doamna Andrici e mai penala ca ăsta, dar soțul lucrează la primărie, nu se atinge nimeni de ea!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.