Șeful ApaServ: “Ce culpă avem noi?” Și de ce Romanul nu va avea o aducțiune secundară

de | 29/09/2019 | Administrație, Local

Cât mai durează problema furnizării apei în Roman, ce soluții sunt pentru prevenirea unor evenimente similare și care sunt măsurile pe care conducerea companiei ApaServ le va lua pentru a recupera de la cei responsabili costurile cauzate de avaria de la Simionești sunt câteva dintre întrebările pe care le-am adresat managerului general al ApaServ, Vlad Angheluță. 

 Î: Ați fost la Simionești?
R: Nu eu, directorul tehnic a fost de două ori, eu voi ajunge în cursul zilei de azi (n.r. – duminică, 29 septembrie)

Î: Ați dat aviz pentru lucrare?
R: Au avut aviz de la noi pentru intervenție. În aviz scrie că orice avarie cauzată conductelor din cauza lucrărilor de investiții reprezintă culpa lor și trebuie să o remedieze pe cheltuiala lor, cu asistența noastră. Noi am avizat Primăria Cordun, fiindcă investiția acolo este la nivel de comună, nu e doar pentru o singură stradă. Acolo s-a mers cu o rachetă, printr-o săpătură subterană, ideea primarului fiind de a-și proteja niște trotuare. Algerea proastă a fost făcută că racheta a mers pe lungimea conductei unuia din cele două fire de la aducțiune. Când au săpat, au deviat un pic racheta și au atins exact îmbinările; din patru în patru metri, conducta are niște planșe și se îmbină cap la cap. 

Î: Programul de furnizare a apei, anunțat de companie, nu a fost respectat, au reclamat mai mulți romașcani… 
R: Săptămâna trecută am mai avut o raționalizare a apei, din cauza scăderii nivelului apei în puțurile de la Pildești, din 80 de puțuri mergem cu vreo 40. Peste toate a venit această avarie de la Simionești. În anumite zone și la etajele superioare nu a ajuns apa la ora la care noi am anunțat din cauza acestui cumul de factori. 

Î: Nu există o hartă a rețelelor? De ce nu se pot evita astfel de situații?
R: Cei care pun gaz, sparg conductele de apă, cei care intervin la apă poate mai ating ceva de la curent. Și așa mai departe… se întâmplă, nu este o știință exactă. Iar multe din rețelele care sunt în pământ sunt pus pe niște planșe din anii ’65 – ’70, când nu era GPS. Lucrurile acestea le stabilești pe măsură ce intervii la diverse segmente. Cartografierea nu se face decât atunci când intervii, când cunoști exact starea rețelei. Dacă conducta nu-ți face probleme și e din ’70 în teren, vei descoperi că traseul adevărat nu-i chiar acela scris pe planșă, pe-atunci erau alte mijloace de măsurare. 

Î: Ce se întâmplă cu pierderile de apă, cine le va suporta? 
R: Important este să trecem peste faza asta și mai apoi vom dimensiona tot ce înseamnă ca eveniment. Dar, pe fondul unor scăderi în puțuri, care ne-a forțat săptămâna trecută să anunțăm un program raționalizat al furnizării apei, miercuri a venit avaria. A trebuit să oprim tot ce înseamnă pompare și ce-a mai fost în rezervoarele din Roman s-a consumat în cursul zilei. De acolo au început să se acutizeze problemele. Noi n-am găsit miercuri seară, joi și vineri decât un singur loc unde era spartă conducta, dar mai curge într-un loc. Am săpat cam 30 de metri de trotuar, urmând să mai săpăm în jur de 20 de metri luni. Sperăm să o închidem luni. Cu cât nu pierdem mai multă apă acolo, cu atât mai multă va intra în rezervoarele pentru Roman. 

Î: Cum se revanșează ApaServ față de romașcani pentru situația aceasta?
R: Este un cumul de factori. Ce culpă are ApaServ pentru că a scăzut nivelul apei din puțurile de captare? Dacă se întâmplă și o avarie, provocată de un terț, ce culpă are ApaServ?

Î: Mai sunt probleme și în altă parte? 
R: Odată cu avaria de la Simionești au mai apărut alte 2-3 avarii și în oraș, dar care se rezolvă mâine, începând cu ora 7.00.

Î: Se dorea ca prin proiectul POIM (Program Operațional Infrastructură Mare, adică fonduri europene) pe care ApaServ vrea să îl acceseze, Romanul să aibă o aducțiune suplimentară de apă. Mai este valabilă ideea? 
R: Aducțiunea secundară, care ar fi venit din sistemul Preotești (Timișești), a picat la evaluare și a rămas să refacem toate puțurile din captarea Pildești-Simionești. Pentru că ele nu au avut parte de o revizie așa cum ar fi trebuit, din cauză că nu sunt bani. Plus înlocuirea integrală a conductei de aducțiune. Asta ar rezolva problemele pe Roman, împreună cu o sectorizare și redimensionare, o mărire a capacității rezervoarelor din Roman. 

Î: Și în cazul în care se întâmplă ca un alt terț să afecteze conducta?
R: Nu e cazul să stăm cu drobul de sare deasupra capului. În momentul în care pui în funcțiune o investiție de genul acesta, știi exact pe unde ai pus-o, ce anume avizezi, vei fi mult mai atent când acorzi avize.

Î: Când estimați rezolvarea situației actuale?
R: Sperăm că mâine terminăm cu avaria din Simionești, și cu cea din Anton Pann, să crească nivelul apei în rezervoare și să putem furniza apă. E un eveniment major, vom face o evaluare privind responsabili, pierderi și consecințe. Și vă vom da un comunicat. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.