Mașina pompierilor, chemată pe post de autobuz

de | 06/10/2019 | Actualitate, Local

Apelurile false pot pune într-un real pericol viața cetățenilor, fiindcă forțele de intervenție care sunt nevoite să se deplaseze la locurile unde au fost chemate degeaba, riscă să nu ajungă la timp în alte locuri unde persoanele aflate în dificultate chiar au nevoie de ajutorul lor. Cei care fac respectivele apeluri, le fac fie dintr-o exagerare a situațiilor în care se află, crezându-le mult mai grave decât sunt în realitate, fie pur și simplu din dorința de a se amuza.

Unii sunt conștienți că nu au o urgență și vor doar să rezolve anumite nevoi strict personale. În cursul unei conferințe de presă susținută recent, pompierii romașcani au relatat că s-au confruntat cu un asemenea caz ieșit din comun. Un bărbat dintr-o localitate mai îndepărtată a băut zdravăn, apoi i s-a năzărit să meargă până la Roman. Problema era însă aceea că autobuzele nu prea circulau, așa că bărbatul s-a gândit să cheme pompierii pe post de autobuz. Pentru acest lucru, el a făcut un apel de urgență pretinzând că este în stare critică și are nevoie de ajutor.

„Cineva a făcut un apel pe 112, în jur de 7,30 dimineața, dintr-o localitate ceva mai îndepărtată. Persoana respectivă ne-a sunat și ne-a zis că se simte rău, nu putea să ne spună ce are, și avea o voce tot mai stinsă. Automat am intrat în priză și am alocat un număr de forțe și mijloace destul de mare. Când am ajuns acolo, surpriza noastră a fost destul de neplăcută. Era o persoană în stare de ebrietate, care între timp adormise. Motivația lui față de organele de poliție care erau cu noi, a fost aceea că avea drum la Roman și el nu avea cu ce să ajungă acolo, fiindcă autobuzele nu circulau. Ca o coincidență, în același interval de timp a venit un apel adevărat de la cineva care avea nevoie de ajutor. Am reușit să ajungem și acolo, cu mari eforturi, dar dacă nu exista acel apel fals, e clar că ajungeam mult mai devreme la persoana respectivă care avea nevoie de ajutor în realitate”. 

maior Constantin Luca, comandantul Detașamentului de pompieri Roman

În primele 8 luni ale acestui an, pompierii militari de la Detașamentul Roman au avut 18 apeluri care s-au dovedit a fi false. Dintre acestea, două au fost de genul celui relatat mai sus. Începând cu 3 octombrie, amenzile pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 s-au mărit și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. În același timp, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.