Angajatorii nu prea au avut de unde alege: două locuri de muncă pentru o persoană

de | 20/10/2019 | Economic, Județean

Angajatorii care s-au prezentat, vineri, la bursa locurilor de muncă organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț, nu prea au avut de unde alege forță de muncă. 

La 874 de locuri de muncă vacante s-au prezentat doat 494 de persoane, adică aproximativ un șomer la două locuri de muncă oferite. Lipsa forței de muncă este o realitate de care angajatorii se lovesc tot mai des în ultima perioadă. Directorul AJOFM Neamț crede că o parte din responsabilitate o poartă agenții economici, care nu au înțeles că trebuie să se adapteze la o realitate ce nu mai corespunde celei de acum 8 sau 10 ani. 

Este nevoie de o responsabilizare socială a angajatorilor. În multe cazuri, noi dăm subvenții pentru a stimula angajatorii să ia anumite categorii defavorizate sau să atragă tinerii pe piața muncii. Dar anagajatorul vede prin aceasta doar o metodă de a băga banii respectivi în buzunar și să îi dea salariatului tot minim pe economie. Un angajator responsabil ar folosi subvenția pentru a crește salariul la un nivel competitiv pe piață.

Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț

La bursa locurilor de muncă pentru absolvenți de vineri, 18 octombrie, au participat 77 de agenți economici (33 la Piatra-Neamț, 34 la Roman și 10 la Târgu Neamț) care au oferit 874 locuri de muncă vacante.

Principalele ramuri de activitate în care au fost oferite locurile de muncă sunt: fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, servicii (în meserii ca vânzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, șofer), asigurări, construcții și industria mobilei, industria fabricării lacurilor și vopselelor.

Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra-Neamț (422), următorul fiind municipiul Roman (318) și, apoi, orașul Târgu Neamț (134).

La bursă au participat 494 persoane (dintre acestea, 307 absolvenți): 242 la Piatra-Neamț, 185 la Roman și 67 la Târgu Neamț. Au fost angajate pe loc 28 de persoane, iar alte 175 au fost selectate în vederea încadrării.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.