De la Roman la Cluj, via “Programare cu răbdare”

de | 23/10/2019 | Național, Educație

Paul este fost elev al Colegiului Național “Roman-Vodă” și actual student al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca. I-a plăcut informatica și a vrut să afle mai mult decât i se preda la școală; așa a ajuns să colaboreze cu un start-up numit “WellCode”, în cadrul unui program de mentorat pentru cei ce vor să învețe programare.

De aici și până la înscrierea în proiectul “Programare cu răbdare” nu a mai fost decât o călătorie de 45 de minute cu trenul, la Bacău. 

Paul Stefan Colta
Paul-Ștefan Colța

De la cei doi fondatori ai WellCode am aflat că, în noiembrie 2018 urmau să ajungă în Bacău, ceea ce nu era deloc departe de locația mea. În următoarele întâlniri “Programare cu răbdare” am învățat din ce în ce mai multe lucruri noi sau aprofundam concepte cunoscute de la liceu. Lectorii, persoane cum nu cred ca aveam șansa să mai întâlnesc cu altă ocazie, au fost oameni de excepție care s-au arătat foarte încântați de aceste întâlniri. Nu mă gândeam vreodată că o să am ocazia să discut așa de apropiat de profesori universitari sau care pregătesc lotul olimpic la informatică ori atâtea persoane care au lucrat sau lucrează la companii mari precum Google, Amazon sau Facebook. Din aceste întâlniri am mai avut de câștigat și prieteniile pe care le-am făcut de-a lungul lor. Sunt mai mult ca sigur că deja am întâlnit câteva persoane aici care vor fi viitori programatori de top la companiile menționate anterior. Tinerii din cadrul cercului sunt foarte deschisi la astfel de întâlniri, iar persoanele care au rămas în administrarea lui fac o treabă foarte bună.

Paul-Ștefan Colța, student

Atât de mult i-a plăcut lui Paul programarea cu răbdare, că a devenit asistentul lui Bogdan Pătruț, inițiatorul proiectului. 

Paul a fost unul dintre cei mai activi și mai implicați elevi pe care i-am avut. A ajutat la organizarea activităților, a predat cursanților mai tineri, a adus colegi din zona Roman în proiect. El va fi invitat ca absolvent, să vorbească tinerilor despre parcursul lui. Este un tânăr excepțional.

prof. Bogdan Pătruț, inițiator „Programare cu răbdare”
Bogdan Patrut
prof. Bogdan Pătruț

De ce a ales Paul să meargă, aproape în fiecare sâmbătă a anului școlar 2018 – 2019, la Bacău? Pentru că “Programare cu răbdare” i-a oferit altceva decât îi oferea programa școlară. Proiectul reprezintă creația lui Bogdan Pătruț, profesor la Facultatea de Informatică în cadrul Universității “Alxandru Ioan Cuza” din Iași. 

Am constatat că studenții care vin la Iași din alte județe decât Bacău sunt mai mulți și mai bine pregătiți. Și am gândit ceva care să-i ajute pe viitor pe elevii din Bacău. Am pornit de la ideea de a crea un grup de copii cu care să fac materie ce nu se face la școală; fiindcă mulți copii nu iubesc informatica din cauza programei. La prima întâlnire, pe 17 noiembrie 2018, din 198 de tineri înscriși au venit 148. A fost cu mult peste așteptările mele.

prof. Bogdan Pătruț, inițiator „Programare cu răbdare”

În curând, spațiul de la Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu” Bacău avea să devină neîncăpător pentru cursanți, iar pentru unele întâlniri a fost nevoie de alte locuri de desfășurare. Interesul cursanților a fost crescut datorită strategiei lui Bogdan Pătruț: în fiecare săptămână avea invitați de top. 

Am chemat mereu persoane care să vină și să vorbească copiilor, să-i inspire: vloggerul Cristian Dascălu, fost bursier Google și Facebook; profesor dr. Ștefan Andrei, de la Lamar University, Beaumont, Texas, SUA; Tamio Nakajima-Vesa, fost olimpic internațional, medaliat cu aur la Teheran, Iran, în 2017, actualmente student la Oxford; Leo Yeung, programator din Hong Kong sunt doar câteva exemple. În timp au început să vină și donațiile și am putut susține activitatea, da premii la concursurile organizate, am organizat două tabere de vară.

prof. Bogdan Pătruț, inițiator „Programare cu răbdare”
Cristian Dascalu programre cu rabdare
Cristian Dascălu

Anul acesta, “Programare cu răbdare” s-a extins în orașe din toată țara; sunt centre la Târgu Ocna, Adjud, Iași, Pașcani, Timișoara. 

Pentru cei mai tineri dintre participanți vom percepe o taxă modică. Din acești bani vom susține bursele celor mai buni dintre cursanți, care sunt și mentori. Vrem să îi responsabilizăm pe cei care vin, să fie implicați și dedicați.

prof. Bogdan Pătruț, inițiator „Programare cu răbdare”

Acum, Bogdan Pătruț caută colaboratori și la Roman, mai ales că întâlnirea cu Paul și colegii lui l-au convins că aici sunt tineri dornici să învețe. Iar Paul se dovedește a fi, din nou, un punct de reper. 

Anul trecut, în Roman am găsit tineri interesați, dar majoritatea dintre ei au renunțat din cauza navetei spre Bacău, întâlnirile fiind sâmbăta dimineața. Dar alături de câțiva colegi, am reușit să nu luăm în considerare această “piedică” și am participat la aceste activități. Unul dintre ei este Daniel Sociu, actual student la Facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea din București. Eu și Daniel am considerat că orele din clasă nu sunt suficiente pentru a ne pregăti în acest domeniu  și am decis să facem ceva mai mult. Înființarea unui sediu “Programare cu răbdare”, în Roman, consider că e ceva ce ar trebui să aibă loc cât mai curând pentru a ajuta tinerii care doresc să continuie pe acest domeniu. M-aș întoarce bucuros oricând pentru a preda în Roman, pentru a ajuta elevii de liceu să înțeleagă tainele programării.

Paul-Ștefan Colța, student

Bogdan Pătruț vrea să extindă cât mai mult acest program deoarce consideră că programare poate face oricine dorește și că locurile de muncă ale viitorului presupun și a avea astfel de cunoștințe. 

Programarea este pentru toată lumea, categoric. Trebuie multă muncă, răbdare și perseverență, dar nu este ceva vocațional. Oamenii care vor să facă programare bine sunt capabili să stea în fața ecranului mai multe ore pentru a găsi soluția. Când eram student, am stat odată opt ore pentru a găsi o greșeală la scrierea unui cod: scrisesem un “o” (litera O) în loc de un “0” (cifra zero). Tânăra generație ar avea de unde să învețe programare – noua programă școlară de la gimnaziu este foarte bună, problema este că nu are cine să predea, profesorii nu se țin de programă, fiindcă nu știu. A fost o perioadă când toți absolvenții de a IT s-au dus în companii private și au fost profesori de la alte discipline, cu o mică reconversie, puși să predea IT. În schimb, programa de la liceu e foarte orientată spre matematică și se face prea multă matematică și prea puțină informatică. Dar cu răbdare se poate învăța orice. De aceea am și ales acest nume pentru proiect.

prof. Bogdan Pătruț, inițiator „Programare cu răbdare”

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.