Război declarativ pe Casa Celibidache

de | 23/10/2019 | Administrație, Local

Problema reabilitării Casei Celibidache a declanșat un adevărat război al orgoliilor și declarațiilor, în care protagoniștii beligeranți sunt Lucian Micu, primarul municipiului Roman și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. În conferința de presă susținută săptămâna aceasta, primarul romașcan a făcut o declarație pe care, ulterior, a postat-o și pe pagina personală de facebook. Prin cele afirmate, primarul Micu anunța că s-a găsit sursa financiară necesară reabilitătii și modernizării casei în care s-a născut marele muzician Sergiu Celibidache. 

După ce corpul B al Colegiului Național ”Roman Vodă”, Biblioteca ”George Radu Melidon” și Vila Hogaș au fost reabilitate și modernizate, am găsit soluții și pentru salvarea Casei Celibidache. Casa vornicului Done, cunoscută sub numele de Casa Celibidache, deoarece aici s-a născut, în 1912, Sergiu Celibidache, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Fiind vorba de un monument istoric, nu a fost deloc ușor să identificăm resursele financiare pentru a reda acest imobil comunității. Inițial, am depus acest proiect pentru a obține finanțare de la Uniunea Europeană, dar fără succes. În anul 2018, imobilul a fost introdus pe lista de proiecte de la Compania Națională de Investiții. Vestea bună venită în această săptămână este aceea că instituția a aprobat documentația pentru finanțarea lucrărilor de modernizare la Casa Celibidache. Hotărârea de alocare a banilor este deja aprobată, ceea ce înseamnă că este o certitudine că se va realiza. Proiectul urmează să obțină ultimele avize în vederea organizării licitației de proiectare și execuție. Casa Celibidache va fi inclusă, ulterior, în circuitul muzeal județean, imobilul urmând să fie dotat corespunzător pentru a pune în valoare viața celebrului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Toate bune și frumoase, însă ulterior a apărut o altă declarație, total diferită, postată de președintele Consiliului Județean. Pe pagina personală de facebook, Ionel Arsene l-a acuzat pe primarul Lucian Micu, în termeni  duri, de minciună și dezinformare, precizând totodată că nu municipalitatea romașcană a găsit soluția reabilitării Casei Celibidache, ci Consiliul Județean, care are în proprietate respectiva clădire încă de anul trecut. Spre întărirea spuselor sale, președintele Arsene a postat trei fotocopii, una înfățișând Casa Celibidache și celelalte două reprezentând acte emise de Compania Națională de Investiții către Consiliul Județean Neamț, respectiv președintelui Ionel Arsene. 

Primaru’ Micu prins cu o minciună mare! Am fost surprins să aflu că primarul liberal al municipiului Roman, domnul Lucian Micu, dezinformează cu bună știință, afirmând că a găsit soluții pentru salvarea uneia dintre clădirile emblematice ale urbei mușatine – Casa Celibidache. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, primarul liberal Micu lasă să se înțeleagă că administrația romașcană a obținut aprobările necesare de la Compania Națională de Investiții pentru finanțarea lucrărilor de modernizare a acestei clădiri monument istoric. Eu înțeleg că ne aflăm în campanie electorală, dar să-ți asumi meritele altora nu e tocmai onorant! De fapt, asta face PNL: minte-ntruna! Edilul romașcan nu face altceva decât să-și mintă propriii concetățeni prin omisiune. El a „uitat“ să precizeze un lucru deosebit de important: Casa Celibidache nu se află în proprietatea municipiului Roman, ci a județului Neamț! Acest obiectiv a fost preluat de către Consiliul Județean ca urmare a HCL Roman nr. 52/2018, cu scopul de a fi salvat de la degradare, iar în ședința de luna trecută a fost prelungit termenul, până la 1 septembrie 2021, pentru a ne putea încadra cu toate etapele premergătoare începerii lucrărilor de consolidare și executarea lor. Unde e contribuția domnului primar Lucian Micu în rezolvarea unei chestiuni atât de importante pentru romașcani? De fapt, edilul șef are dreptate când spune că a găsit o soluție! Aceasta este Consiliul Județean Neamț, care de mai bine de un an s-a preocupat continuu de pregătirea documentației și de corespondența cu instituțiile statului responsabile de emiterea avizelor pentru un astfel de proiect de consolidare! Aceasta este situația clară în care se regăsește în acest moment Casa vornicului Done, cunoscută drept Casa Celibidache, clădire în care în anul 1912 a văzut lumina zilei unul dintre cei mai importanți dirijori ai omenirii, Sergiu Celibidache. Le garantez romașcanilor că acest edificiu din orașul lor va fi salvat și redat circuitului turistic și cultural!

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț

Solicitat fiind să-și spună opinia referitor la acuzațiile făcute de președintele Ionel Arsene, primarul Lucian Micu a dat un răspuns oarecum confuz, în care pe de o parte afirmă aportul Consiliului Județean în reabilitarea Casei Celibidache, dar pe de altă parte își reafirmă propriul merit în găsirea soluției de reabilitare. Totodată, primarul romașcan s-a arătat convins de faptul că nu președintele Arsene poartă vina pentru acuzațiile lansate, ci consilierii săi care l-au sfătuit prost.

Nu am înlăturat Consiliul Județean de la meritul de a fi reabilitată această clădire, ci am spus doar că am găsit soluții. Iar soluția e Consiliul Județean. Am și precizat de altfel în textul meu că această clădire va intra în circuitul muzeal județean. Practic, cred eu că a fost sfătuit greșit (Ionel Arsene -n.r.) de către consilierii săi. Poate domnia sa nu a avut timp să citească textul meu, pentru a vedea că nu are nici o relevanță și nu mi-am arogat decât meritul de a căuta soluții și de a fi găsit până la urmă soluția câștigătoare pentru reabilitarea acestei clădiri. Sub nici o formă nu am omis aportul Consiliului Județean și întotdeauna am spus, în toate proiectele în care Consiliul Județean a fost parte, l-am menționat. Am precizat și în acest text că va intra în circuitul muzeal județean, deci nu există nici o problemă. E doar o reacție un pic… S-a aprins un pic prea repede, probabil fiind greșit sfătuit de către consilierii săi. Nimic mai mult.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

În treacăt fie spus, primarul Lucian Micu a adăugat în final că atunci când a folosit expresiile „am depus proiectul” sau „am găsit soluții” nu s-a referit doar la sine, sau doar la municipalitatea romașcană, ci și la Consiliul Județean. De unde se vede clar că limba română poate provoca războaie doar din cauză că particula „am” este folosită atât pentru singular, cât și pentru plural. Pe de altă parte însă, și regele Ludovic al XIV-lea, de pildă, spunea „noi” și se referea doar la sine. Deci confuzii se pot crea peste tot, chiar și la case mai mari. Evident, acest război nu folosește nimănui și nu accelerează lucrările la imobilul care stă să cadă. Poate dacă politicienii ar fi fost mai incisivi în a găsi soluții concrete, nu ar fi ajuns la acest duel al declarațiilor, la șapte de ani de când casa a fost cumpărată de Primăria Roman și la un an și jumătate de când a fost dată la Consiliul Județean.

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.