Persoanele cu dizabilități, mai mult în grija familiilor decât a statului

de | 28/10/2019 | Județean, Social

Județul Neamț are, conform celor mai recente statistici, aproape 20.000 de cetățeni care fac parte din categoria persoanelor cu dizabilități. Din 19.220 de persoane aflate în evidența instituțiilor de resort, 17.410 sunt adulți. De precizat că cei mai mulți dintre nemțenii cu dizabilități sunt îngrijiți de familii sau trăiesc independent.

În 2015, an în care s-a realizat strategia națională “O lume fără bariere pentru persoanele cu dizabilități”, peste 97% dintre cetățenii țării care erau încadrați în această categorie erau îngrijiți de familii sau se descurcau singuri

Cifrele reies dintr-o corespondență pe care deputatul Mugur Cozmanciuc a purtat-o cu Ministerul Muncii. 

Scopul întrebării adresate a fost acela de a avea datele exacte astfel încât să vedem care sunt eforturile pe care familiile şi statul român le întreprind faţă de aceste persoane. Este o discrepanţă mare între numărul de persoane cu dizabilităţi care se află în îngrijirea familiei şi/sau trăiesc independent şi numărul persoanelor care sunt asistate în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială. Urmăresc să adresez întrebări viitoare despre cum pot fi mai bine integrate social, dacă se poate acest lucru, și cu ce costuri?

deputat Mugur Cozmanciuc

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.