Romașcanii, afectați de zgomotul produs de peste 4.000.000 de vehicule/an

de | 30/10/2019 | Local, Social

Știm cu toții că Romanul este din ce în ce mai aglomerat, dar cât de multe mașini tranzitează orașul într-o singură zi? Răspunsul la această întrebare se regăsește în studii de specialitate. 

Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a inițiat o consultare publică pentru finalizarea planurilor de acțiune privind reducerea zgomotului generat de traficul rutier în localitățile tranzitate de peste 3.000.000 de autovehicule/an. Consultarea publică durează până pe 6 noiembrie 2019, iar cei interesați pot trimite propunerile prin e-mail, la management-zgomot@andnet.ro.

Din planurile și hărțile de zgomot realizate de CNAIR – cele care trebuie actualizate -, reiese că în anul 2016, pe tronsonul de E85 cuprins între Secuieni și intrarea în Roman dinspre Bacău au fost înregistrate 5.184.825 de autovehicule, din care 1.729.005 au fost autovehicule grele. 

Pe tronsonul cuprins între ieșirea din Roman spre Cordun și limita cu județul Iași, valorile de trafic aferente anului 2016 au fost următoarele: 4.925.310 de autovehicule, dintre care 1.380.065 de autovehicule grele. 

Aceste date nu sunt completate de studii privind circulația auto în localitate, întrucât o astfel de analiză ar fi trebuit să fie comandată de autoritățile locale. Cu toate acestea, dacă ne raportăm la cifrele publicate de CNAIR, Romanul a fost tranzitat, în 2016, de aproape 14.000 de vehicule în fiecare zi a anului. Adică peste 550 de vehicule la fiecare 60 de minute. Tocmai de aceea, pe lângă poluarea fonică pe care o analizează CNAIR, nu este de mirare că avem parte și de poluarea aerului (Măsurători: Romanul, din ce în ce mai poluat).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.