Raport Greenpeace: Neamțul, în top 10 la tăieri ilegale și infracțiuni silvice

de | 03/11/2019 | Județean, Social

Județul Neamț ocupă un rușinos loc în top zece județe în care au loc tăieri ilegale de arbori și alte infracțiuni silvice. Greenpeace România a lansat raportul pentru anul 2018 privind tăierile ilegale din pădurile României. În document, județul Neamț apare aproape de fiecare dată printre primele zece județe din țară în care sunt constatate nereguli.

În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XX-lea, ajungând azi la 29.36%. Astfel, ne aflăm sub media UE de 43% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 45%. Biodiversitatea este elementul fundamental care conferă importanță pădurilor din România. Încă mai există păduri virgine care adăpostesc floră și faună unice, cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari precum râsul sau lupul. Doar 30 de mii de hectare dintr-un total de 130 de mii, din astfel de păduri, sunt astăzi protejate prin lege. Alte peste 300 de mii de hectare de pădure cu un factor important de naturalețe sunt exploatate astăzi industrial, legal sau ilegal. Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În timp ce mediul natural se degradează, iar pădurile care ne-au însoțit din cele mai vechi timpuri cad pradă tăierilor ilegale și practicilor silvice iresponsabile, autoritățile închid ochii, complice la distru- gerea celui mai complex patrimoniu natural din Europa.

raport Greenpeace România

Cifrele dezastrului din pădurile Neamțului, conform studiului Greenpeace

  • 433 de cazuri de tăieri ilegale – locul opt pe țară;
  • 5.847,28 m3  de masă lemnoasă confiscați (cei mai mulți, de IPJ Neamț) – locul trei pe țară;
  • 17 mijloace de transporturi au fost confiscate – locul 6 pe țară;
  • 1.008 sancțiuni aplicate pentru contravenții de natură silvică(595 Garda forestieră, 383 IPJ, 30 IJJ) – locul 9 pe țară;
  • 1.973.500 lei este valoarea totală a sancțiunilor aplicate;
  • cele mai mari prejudicii la un caz: 1.372.563 lei, 2.374 metri cubi – locul trei pe țară;
  • 155 de apeluri la 112 au sesizat transporturi de material lemnos – locul opt pe țară;
  • 49 de transporturi nu erau înregistrate în sistemul SUMAL;
  • 506 infracțiuni de natură silvică (două treimi depistate de IPJ) – locul patru pe țară. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.